Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ліки з гуманітарної допомоги дають шанс на одужання онкопацієнтам

30 серпня 2022
2451

Поняття «гуманітарна допомога» сьогодні набуває особливого значення — це не лише надання ліків і обладнання, яких ми не маємо в достатній кількості, іноземні партнери надають Україні препарати нового покоління — ліки, що дають шанс на повне одужання пацієнтам із найважчими онкологічними захворюваннями.

Одним із таких засобів є венетоклакс — препарат для лікування рідкісного онкогематологічного захворювання, який отримали відділення онкогематології 12 регіонів. Він призначається для лікування дорослих пацієнтів із раніше лікованим хронічним лімфоцитарним лейкозом.

Наразі заклади охорони здоров’я не забезпечуються централізованими закупівлями цим препаратом через його високу вартість.

«Венетоклакс — це препарат таргетної терапії, справді революційний засіб у лікуванні хронічного лімфолейкозу, що впливає безпосередньо на причину захворювання», — говорить Юлія Гусаченко, завідувачка гематологічним відділенням, лікар-гематолог КП «Полтавська обласна лікарня ім. М. В. Скліфосовського».

«Венетоклакс «виправляє» руйнування клітини на молекулярному рівні та дає шанс людині повністю одужати й повернутися до повноцінного життя. Тобто тепер ми діємо на причину захворювання. Проблема тільки в тому, що його потрібно вживати довгий час, а це дуже дороговартісна процедура», — констатує лікарка.

Пацієнтам дуже складно отримати життєво необхідний препарат у поточному режимі — такі кошти не передбачені ні обласним бюджетом, ні державним. Тепер же в них з’явилася така можливість.

До прикладу, Полтавська обласна лікарня отримала донацію на 6 місяців для двох пацієнтів. Один із них — 40-річний чоловік, який хворіє вже 4 роки. Пацієнт пройшов три лінії хімієтерапії, які не принесли бажаного результату — спостерігається прогрес хвороби, яка в молодому віці в пацієнтів із таким діагнозом проходить більш агресивно. За умови прийому венетоклаксу лікарі сподіваються на позитивну динаміку вже через кілька місяців.