Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Грудне вигодовування: зручність і здоров'я для матері та дитини

1 серпня 2023
1372

Грудне молоко – ідеальна їжа для немовляти. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочати грудне вигодовування в першу «золоту годину» життя дитини. У перші дні життя новонароджений отримує молозиво, яке виробляється в дуже невеликій кількості: за одне вигодовування в середньому лише 2 чайних ложки, але порівняно з молоком має вищу енергетичну цінність, містить менше жирів та вуглеводів і більше білків, має оптимальний баланс поживних речовин, необхідних дитині в перші кілька днів після народження. Молозиво виконує захисні функції, схожі на ті, що має плацента під час вагітності. Воно містить велику кількість антитіл класу А – вони діють тільки на слизових оболонках і в кишківнику. Саме там вони передусім і потрібні немовляті, аби захищати від інфекцій. Крім того, молозиво також має багато лейкоцитів – клітин імунної системи, які борються з вірусами й бактеріями, та фактори росту – речовини, відповідальні за дозрівання шлунково-кишкового тракту. Тому так важливо прикласти дитину до грудей відразу після народження та намагатися уникати сумішей у перші дні життя малюка.

 

Лактація відбувається завдяки двом головним гормонам: пролактину та окситоцину.

Пролактин відповідає за секрецію молока молочною залозою і виробляється після годування грудьми для підготовки до наступного годування. Пік вироблення пролактину припадає на ніч та передсвітанкові години, тому нічне годування є вкрай важливим!

Окситоцин, який ще називають гормоном прив'язаності, довіри та любові, відповідає за рух молока молочними протоками. Він продукується до і під час годування грудьми та сприяє появі молока. Саме тому у жінки може виділятися молоко, коли вона з любов'ю думає про свою дитину, бачить малюка, торкається його, тримає на руках.

Раннє прикладання до грудей упродовж першої години після пологів, як і перебування новонародженого з мамою в безперервному контакті шкіра-до-шкіри, забезпечує малюку відчуття безпеки та комфорту, заселення шкіри немовляти корисною мікрофлорою і сприяє збереженню температури його тіла.

Мама і немовля протягом перших тижнів мають бути разом цілодобово. Годуйте малюка за потреби – так часто, як він цього потребує. Тривалість годування визначатиме сама дитина. Обов'язковим є нічне та передсвітанкове годування, оскільки, як ми вже зазначали, гормон пролактин виробляється саме в цю частину доби. 

 

Материнське молоко має безліч переваг над будь-якою найсучаснішою дитячою сумішшю:

  • Жіноче молоко є унікальним продуктом, який складається з більше ніж 1000 компонентів і містить величезну кількість речовин, які неможливо синтезувати штучно.
  • Молоко матері повністю покриває потреби малюка в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб, а протягом другого року життя – покриває третину потреб дитини в поживних речовинах.
  • Годувати грудьми економічно вигідно, це безпечна та завжди доступна їжа для дитини. Молоко мами завжди має необхідну температуру і оптимальний склад, який постійно змінюється в залежності від віку дитини і її стану.
  • Серед дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, рідше зустрічаються прояви синдрому раптової смерті новонародженого. Грудне вигодовування сприяє розвитку вилочкової залози, що виробляє Т-клітини, необхідні для захисту імунітету.
  • За даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують.
  • Грудне вигодовування знижує ризик розвитку таких захворювань, як бронхіальна астма, атопічний дерматит, цукровий діабет, ожиріння у підлітковому віці.
  • Під час грудного вигодовування виникає тісний психоемоційний зв’язок між матір’ю та дитиною.
  • Молоко матері та сам процес вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також становить основу для подальшого інтелектуального розвитку. Дослідження доводять, що діти, яких годували грудьми, демонструють вищі результати академічної успішності та інтелектуального розвитку.
  • Грудне вигодовування є екологічно чистим, оскільки цей процес не засмічує навколишнє середовище – на відміну від штучного вигодовування з використанням пластикових пляшечок і сосок.
  • Грудне молоко на 88% складається з води, тому навіть у найспекотніші літні місяці немає необхідності пропонувати малюкові віком до 6 місяців воду – просто частіше прикладайте його до грудей.
  • Грудне вигодовування має цілу низку переваг і для мами: зменшує ризик розвитку маткової кровотечі після пологів (відповідальний за скорочення м'язів матки гормон окситоцин, який виробляється під час лактації, сприяє нормалізації розмірів матки і повертає її в допологовий стан), знижує ризик розвитку раку молочних залоз та яєчників, діабету другого типу.

Немає потреби в додатковому зціджуванні після кожного годування. При правильній організації грудного вигодовування – «за потребою дитини» – молока виробляється рівно стільки, скільки його необхідно саме для вашої дитини. Правильне і часте прикладання дитини до грудей – це найкращий спосіб уникнути маститу та лактостазу.

Здоров’я вам та вашим малюкам і успішної лактації!