Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Фізичне та психічне відновлення пацієнтів має відбуватися в комфортних безбарʼєрних просторах — Віктор Ляшко

14 лютого 2024
512

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко разом з першою леді Оленою Зеленською відвідали Тернопільську обласну клінічну психоневрологічну лікарню, де надається комплексна реабілітаційна допомога військовим та цивільним українцям.

«У січні нейрореабілітаційне відділення Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні стало одним із шести так званих центрів досконалості. Це означає, що тут вже застосовують кращий досвід в сфері реабілітації: сучасні доказові методи реабілітації, мультидисциплінарний підхід, пацієнтоцентричність, безбар’єрність, пильна увага приділяється потребам пацієнтів та їх комфорту. Кваліфіковані фахівці мультидисциплінарних реабілітаційних команд формують індивідуальний план реабілітації для кожного пацієнта, який дозволяє максимально відновити втрачені функції організму та повернути людину до соціально активного життя. Це приклад того, яким має бути реабілітаційне відділення. Цей досвід варто масштабувати, і ми над цим працюємо», — зазначив Віктор Ляшко.

Амбулаторна та стаціонарна реабілітація є безоплатною для пацієнтів, адже заклад має відповідні контракти з НСЗУ, тобто медичні послуги оплачує держава. Комплексна реабілітація здійснюється чотирма мультидисциплінарними командами, до складу яких входять: лікар фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, невролог, логопед, психолог, соціальний працівник. 

25 спеціалістів з реабілітації медзакладу пройшли навчання на базі медичних центрів Франції, Польщі, Норвегії, Німеччини. Міністр підкреслив, що це те практичне втілення програми міжнародного медичного партнерства, яке дозволяє постійно підвищувати якість медичних послуг через налагодження безпосередніх звʼязків між фахівцями українських та закордонних медичних закладів.  

Програма міжнародного медичного партнерства була започаткована торік під час третього Саміту перших леді та джентльменів у Києві під патронатом першої леді Олени Зеленської. Саме тоді Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня отримала побратимів із Франції та Північної Македонії. Відповідні меморандуми підписані з Групою психіатричних та неврологічних лікарень Парижу та Університетською клінікою психіатрії Скопʼє. 

Важливий елемент реабілітаційних просторів — безбар’єрність. У Тернопільській обласній клінічній психоневрологічній лікарні передбачені комфортні умови перебування пацієнтів та безбар’єрний простір для людей з обмеженими можливостями. Заклади, що створені для відновлення людей, мають бути пристосовані до їх потреб. Нещодавно в межах Національної стратегії зі створення безбарʼєрного простору в Україні команда урбан-бюро Big City Lab за фінансової та технічної підтримки Світового банку розробила посібник з безбар'єрності у реабілітаційних відділеннях, який покликаний допомогти керівникам та власникам лікарень прибрати наявні бар’єри та створити належні умови для реабілітації пацієнтів. 

Також МОЗ затвердило методичні рекомендації щодо запровадження принципів безбар’єрності під час надання медичних та реабілітаційних послуг у закладах охорони здоровʼя. Вони містять перелік заходів з облаштування безбарʼєрних просторів з урахуванням потреб людей з порушенням мови, слуху, комунікації, зору, руху, родин із дітьми, осіб похилого віку тощо. Це допоміжний інструмент для керівників медзакладів для оцінки реального стану реалізації принципів безбар’єрності та створенні гідних умов для надання якісної медичної допомоги.

Минулого року у складі тернопільського медзакладу почав функціонувати Центр ментального здоров’я. Тут безоплатно надається амбулаторна та стаціонарна психологічна допомога жителям міста та області, внутрішньо переміщеним особам, військовим, а також психологічна підтримка для медичних працівників для запобігання професійному вигоранню. У центрі можна отримати консультації кваліфікованих психологів, логопедів, психіатрів та психотерапевтів різних напрямів. Психіатри центру займаються діагностикою, медикаментозним лікуванням та визначенням подальшої тактики реабілітації осіб, що страждають тими чи іншими психічними розладами.

Розбудова мережі центрів з ментального здоровʼя у кластерних та надкластерних лікарнях по всій країні — наступний крок МОЗ у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської. Таким чином, МОЗ продовжує формувати екосистему якісної та доступної психологічної допомоги. Торік основна увага була приділена доступності базових психологічних послуг на первинному рівні медичної допомоги, тобто у сімейного лікаря. Цього року активізуємо розбудову амбулаторної ланки надання послуг з охорони ментального здоров’я.