Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Фармацевтичні виробники України запевняють МОЗ, що не підвищуватимуть ціни на «Доступні ліки» – Олександр Комаріда

29 травня 2022
100

Жоден з вітчизняних виробників не звертався до Міністерства охорони здоров’я із пропозицією підняти ціну на якийсь лікарський засіб. Навпаки, вони запевняють нас, що триматимуться до останнього, аби її не підвищувати. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«Зазвичай у цій програмі [Доступні ліки] беруть участь вітчизняні виробники. Вони розуміють і свою соціальну відповідальність, і свою допомогу країні і пацієнтам. Жоден з вітчизняних виробників не звертався до нас із пропозицією підняти ціну на якийсь лікарський засіб. Навпаки, вони запевняють нас, що триматимуться до останнього, аби її не підвищувати. Я рішуче підтримую таку позицію і можу лише подякувати їм і усій вітчизняній фармі за те, що вони не зупинилися і в найбільш кризовий період виробляли і доставляли лікарські засоби, допомагали логістичним компаніям транспортом, в певний момент навіть перестали бути конкурентами одне одному», – відзначає Олександр Комаріда.

Водночас МОЗ працює над підтримкою вітчизняних фармвиробників: «Зараз для лікарень спрощений порядок закупівель, коли вони напряму можуть купити будь-які лікарські засоби. Ми ці закупівлі моніторимо, але краще за нас її відстежують фармвиробники. І коли ми побачили, що лікарні почали закуповувати іноземні препарати, аналоги яких є в Україні, то попросили їх купували українські лікарські засоби».

Перший заступник наголосив, що всі українські препарати, перед тим, як потрапити на ринок, мають довести свою аналогічність європейському виробнику. Жодні вимоги до ліків щодо їхньої ефективності і безпечності не скасовуються. Навіть спрощені процедури реєстрації, які діють у воєнний час, підв'язані під те, що лікарський засіб повинен бути якісним.