Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Делегація ПРООН зі Стамбула провела тренінг із публічних закупівель для представників Міністерства охорони здоров’я з областей

17 жовтня 2016
736

Команда спеціалістів Програми Розвитку ООН та Програми ООН з навколишнього середовища провела у Києві дводенний інноваційний тренінг зі сталості публічних закупівель для представників Управлінь та Департаментів охорони здоров'я з усіх областей України.

Мета заходу – покращити знання українських фахівців із закупівель у сфері охорони здоров’я щодо підготовки та проведення закупівель, зробити їх більш відповідними сучасним викликам життя, а також звернути особливу увагу на вплив виробництва, транспортування та використання ліків на здоров’я людини та навколишнє середовище.

Під час тренінгу учасникам були представлені презентації міжнародного досвіду у сфері державних закупівель, проведено групові інтерактивні дискусії, де українські фахівці безпосередньо навчались у закордонних колег розвитку політики і стратегії закупівель, вивчали підходи Програми ООН з навколишнього середовища до державних закупівель, із врахуванням потенційних ризиків впливу закупівель на навколишнє середовище, та залучення найкращих світових практик. В цілому, результатом тренінгу став розгляд розвитку закупівель в контексті охорони громадського здоров'я як на національному, так і на регіональному рівнях.

"Розвиток закупівель у сфері охорони здоров'я відіграє важливу роль у зниженні «навантаження» на навколишнє середовище і має великий потенціал у сприянні розвитку так званої «зеленої» економіки та позитивного впливу на соціальні процеси", - прокоментувала подію доктор Розмарі Кумвенда, старший Радник ПРООН з питань охорони здоров’я та сталої політики реагування на ВІЛ та Координатор розвитку закупівель у сфері охорони здоров’я (SPHS).

За підсумками тренінгу, українські фахівці із закупівель покращили свої знання з питань екологічних та соціальних наслідків закупівель у сфері охорони здоров'я, отримали досвід роботи зі стійкими інструментами закупівель, враховуючи міжнародні методики і стандарти та тепер зможуть здійснювати державні закупівлі, враховуючи сталий розвиток.

ПРООН відіграє ключову роль в закупівлях у сфері охорони здоров'я в Україні. У 2015 році Міністерство охорони здоров’я України тимчасово передало закупівлю медикаментів міжнародним організаціям, в тому числі, і Програмі Розвитку ООН. Зараз, у процесі реформування системи охорони здоров'я, втілюється концепція щодо створення прозорого і незалежного закупівельного агентства, за участі найкращих експертів Міністерства охорони здоров’я, громадських та міжнародних організацій. ПРООН надає українським фахівцям посильну підтримку з метою нарощування їхнього потенціалу.

Нагадаємо, 11 жовтня Міністерство охорони здоров’я в Україні та ПРООН підписали Угоду про закупівлю ліків та лікарських засобів за бюджетом 2016 року.