Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Делегація МОЗ відвідала Шведське агентство з медичної продукції

20 березня 2024
107

Делегація Міністерства охорони здоров’я України під головуванням заступниці міністра з питань європейської інтеграції Марини Слободніченко із робочим візитом відвідала м. Уппсала (Швеція), де ознайомилася з роботою Шведського агентства з медичної продукції (Läkemedelsverket). Візит відбувся на запрошення Бйорна Еріксона, доктора медичних наук, генерального директора агентства. 

Мета поїздки – ознайомлення та залучення досвіду європейських партнерів щодо структури, моделі та практики регулювання фармаконагляду за лікарськими засобами, медичними виробами та косметичною продукцією, які входитимуть до сфери регулювання нового органу державного контролю (ОДК) в Україні. 

На запит представників Шведського агентства з медичної продукції заступниця міністра виступила з презентацією, де представила досвід управління кризовими ситуаціями та дефіцитом медичної продукції під час повномасштабного вторгнення та воєнного стану. 

«Українська система охорони здоров’я перебуває в умовах кризи та нових викликів, спричинених повномасштабною війною. Однак, попри все, ми бачимо, як медична система вистояла та протидіє загрозі й атакам росії. Враховуючи все нові виклики, що постають перед світовою спільнотою, є потреба нарощувати подальший потенціал та спроможність країн підтримувати управління кризовими ситуаціями. Тож, такий досвід розвитку та боротьби України є корисним для світових регуляторів. Саме тому ми націлені на тісну та ефективну взаємодію з нашими європейськими партнерами», — зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко. 

У ході зустрічі були обговорені такі питання, як:

• головні напрями діяльності та повноваження Шведського агентства з медичної продукції;

•  управління персоналом;

•  структура фінансування та збори;

•  процедури регулювання медичних виробів та косметики;

•  національна процедура регулювання лікарських засобів;

•  інформаційні системи;

•  регулювання та інспектування аптек.

Також у ході візиту представники української сторони провели зустріч з генеральним директором агентства Бйорном Еріксоном, відвідали та ознайомилися з роботою офіційної лабораторії контролю якості лікарських засобів у підпорядкуванні регулятора Швеції, а також як почесні гості долучилися до «Діалогу генерального директора» – щорічного звітування агентства перед співробітниками.

Під час візиту делегація МОЗ та представники агентства обговорили можливі кроки співпраці для обміну досвідом та регуляторними практиками. До зустрічі долучились представники міжнародного управління Міністерства охорони здоровʼя та соціальних справ Королівства Швеція.

Делегація МОЗ також відвідала Uppsala Monitoring Centre (UMC). «Надихає бачити відданість України зміцненню її фармаконагляду та систем регулювання в непростих умовах», – написали про зустріч з українською делегацією МОЗ партнери з UMC. 

Серед головних напрямів подальшого розвитку для зміцнення української медичної системи: гармонізація українського законодавства з законодавством ЄС, створення єдиного регуляторного органу, локалізація фармвиробництва в Україні, розроблення клінічних досліджень, цифрова інтеграція з ЄС тощо.

Довідково. До української делегації під головуванням заступниці міністра з питань європейської інтеграції Мариною Слободніченко у рамках робочої поїздки до м. Уппсала (Швеція) також увійшли представники Міністерства охорони здоров’я України, Державного експертного центру та проєкту SAFEMed/USAID. Міністерство висловлює подяку проєкту SAFEMed/USAID за підтримку та сприяння в організації візиту.