Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Через війну кількість пацієнтів, які потребують паліативної допомоги, збільшується – Сергій Дубров

24 листопада 2023
179

Ефективна паліативна допомога – це комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг, потрібних не лише пацієнту, а й членам його родини. У Програмі медичних гарантій є два відповідні пакети послуг – «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» і «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

«В Україні паліативна допомога, як окремий вид медичної допомоги, закріплена законодавчо з 2011 року. Але до того, як  цей вид медичної допомоги не було виділено в окремий пакет у Програмі медичних гарантій, її  надавали лише кілька десятків закладів на всю країну», – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час Національного конгресу з паліативної та госпісної допомоги.

На сьогодні 1 447 медичних закладів законтрактовані НСЗУ на надання паліативної допомоги. Зокрема, 676 медзакладів законтрактовані на паліативну допомогу в стаціонарі. Ще 771 медзаклад отримує відшкодування за послуги мобільної паліативної допомоги. У 2023 році зростання кількості надавачів уповільнилось, у тому числі через скорочення надавачів послуг в регіонах, що розташовані в зоні бойових дій та/або в окупації.

Кількість пацієнтів, яким були надані паліативні послуги протягом 2022-2023 років за двома пакетами, збільшувалась щорічно. Близько 4-6 % пацієнтів становлять діти. Проте, у 2022 році частка дітей зменшилась та  продовжує зниження й у 2023 році. 

Це зумовлено тим, що велика кількість дітей, які потребували лікування, виїхали за кордон. Натомість на тлі війни спостерігається збільшення кількості дорослих пацієнтів, які потребують паліативної допомоги. У 2023 році стаціонарну паліативну допомогу отримали 70 328 пацієнтів, а мобільну паліативну – 59 151 пацієнт.

Сума коштів, яку НСЗУ відшкодовує медзакладам за одного пацієнта, щорічно зростає й у 2023 році становить майже 19 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що уряд надав Національній службі здоров’я ширші повноваження для моніторингу медзакладів щодо дотримання ними умов контрактування.