Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Більше 50 сімейних лікарів пройшли дводенний тренінг для тренерів щодо впровадження Міжнародної класифікації первинної допомоги ІСРС-2

26 травня 2017
4930

Міністерство охорони здоров’я спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва провели тренінг для тренерів “Міжнародна класифікація первинної допомоги ІСРС-2».

Міжнародна класифікація первинної допомоги, ІСРС-2 пропонує принципово нову філософію до кодування роботи первинної ланки – медичні записи ведуться не за кодами захворювань, а за причинами звернень, діагнозами та діями медичного персоналу.

Запровадження ІСРС в Україні, разом із зміною принципів фінансування та використанням міжнародних клінічних протоколів, закладає нові підвалини первинної допомоги в Україні. Оновлена первинна ланка зможе вирішувати більшість проблем пацієнтів, адже згідно з даними ВООЗ близько 80% звернень пацієнтів можливо вирішити саме на прийомі у сімейного лікаря.

На первинній ланці надаватимуться комплексні та інтегровані послуги у сфері охорони здоров’я, збереження здоров’я, попередження розвитку захворювань, зменшення потреби у госпіталізації та покращення якості життя. Нова класифікація ІСРС-2 дає змогу у зручному форматі кодувати роботу по цим напрямкам.

Викладачами тренінгу були професор Ян де Мееснеер, Голова Департаменту сімейної та первинної медицини, Університет м. Гент, Бельгія, а також професор Кеес ван Бовен, Старший дослідник у Департаменті первинної допомоги та допомоги в громадах, Медичний центр Університету Радбоу, Нідерланди.

Система ІСРС-2 передбачає електронне ведення медичних записів, і до тренінгу МОЗ України розробило навчальну симуляційну он-лайн програму, яка дозволяє на практиці використовувати нову систему класифікації, демонструє переваги запропонованого підходу, а також дає змогу переконатися в можливості його застосування в Україні.

Заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський наголосив: “ІСРС-2 - передбачає зменшення паперового навантаження на лікарів первинної ланки охорони здоров’я. Нова класифікація не лише спрощує їх роботу, але і дає можливість більше уваги приділяти пацієнтам”.

В рамках тренінгу сімейні лікарі отримали теоретичні знання щодо застосування ІСРС, а також мали змогу здобути практичні навички її використання на прикладах з реальної клінічної практики. Учасники тренінгу стануть саме тими агентами змін, котрі надалі у своїх регіонах поширюватимуть серед сімейних лікарів знання про Міжнародну класифікацію ICPC-2, її основні принципи та переваги використання на первинній ланці.

Один з учасників тренінгу, завідуючий амбулаторією с.Морочне Рівненської області Олександр Марців зазначив: Я бачу простоту та зручність ІСРС-2 для обліку роботи сімейного лікаря. ІСРС-2 дозволить лікарю легше вести пацієнтів, орієнтуватись на людей з їх проблемами, а не тільки на діагнози. Не треба вигадувати неіснуючі хвороби : “ВСД, ДЖВШ, ДЕП...” Достатньо почати діагностичний процес і поступово (це дозволяє сімейна практика) рухатись в сторону рішення проблеми…

Підсумовуючи, Олександр Лінчевський зауважив: “Міжнародна класифікація первинної допомоги ICPC-2 змінює не форму, а зміст роботи сімейного лікаря. В центрі реформи - пацієнт, а в центрі класифікації - причина звернення пацієнта. Тепер нас цікавлять потреби пацієнта, а не статистика поліклініки”.