Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Безперешкодний доступ до медичних послуг для кожного українця — пріоритет держави, особливо у час війни — МОЗ

12 грудня 2022
844

Сьогодні відзначають Всесвітній день універсального охоплення медичними послугами. Цей принцип означає прагнення країни забезпечити кожному громадянину доступ до медичних послуг та ліків. Універсальне охоплення — одна з цілей сталого розвитку, ключових напрямів розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку.

«Україна реалізує принцип універсального охоплення медичними послугами через Програму медичних гарантій, яка розширюється щороку. Навіть у час повномасштабної війни до неї додані нові пакети послуг, пов’язані з реабілітацією та підтримкою психічного здоров’я. Безперешкодний доступ до медичних послуг для кожного українця — пріоритет держави, особливо у воєнний час», — говорить Олександра Машкевич,  генеральна директорка директорату медичних послуг міністерства охорони здоров’я України.

Програма медичних гарантій містить перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які держава гарантує населенню та оплачує коштом державного бюджету за єдиними тарифами. Крім того, в ній врегульовані прозорі правила доступу до медичних послуг, які завчасно відомі пацієнтам і лікарям. Послуги, які входять до Програми медичних гарантій, безоплатні для пацієнта. 

На 2022 рік у Програмі медичних гарантій — 38 пакетів послуг. За кожним з них передбачено певний обсяг медичної допомоги, яку лікарня має надати пацієнту безоплатно. Ці пакети продовжують працювати під час воєнного стану, а отже — лікарні отримують кошти за їхнє виконання. Серед пріоритетів на 2022 рік: лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкологічних захворювань, медична допомога породіллям, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках. 

Також серед пакетів: первинна та екстрена медична допомога; хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах та в умовах стаціонару одного дня; стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2 тощо.

«Кожен громадянин повинен мати право на якісне медичне обслуговування, назважаючи на фінансове становище. Завдання Міністерства — раціоналізувати кошти в системі охорони здоров’я та забезпечити всім доступ до лікування та ліків», — наголошує Олександра Машкевич.

Нагадаємо, НСЗУ уже почала приймати пропозиції для укладення договору на 2023 рік за спрощеною формою.