Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

16 160 курсів для безоплатного лікування вірусного гепатиту С будуть розподілені між медзакладами в областях протягом місяця

8 січня 2024
338

Понад 16 тисяч курсів — 92% від загальної потреби 2023 року, — закуплені коштом держбюджету для лікування вірусного гепатиту С серед дорослих та дітей віком від 12 років, вже розподілені та розвезені до опорних лікарень у регіонах відповідно до потреб. У грудні 2023 року розпочався перерозподіл препаратів в середині областей для полегшення «маршруту пацієнта», який триватиме до кінця місяця. Решта 8% препаратів будуть поставлені в Україну до кінця лютого 2024 року. 

Зокрема, у другому півріччі 2023 року до послуг зі скринінгу та лікування вірусних гепатитів (далі — ВГ) було залучено 1 330 закладів охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) в різних областях. Саме до цих ЗОЗ було налагоджено постачання препаратів та тест-систем для скринінгу ВГВ і ВГС, закуплених коштом держбюджету. Йдеться про 1,4 млн тест-систем для скринінгу ВГ: 727 360 тестів для виявлення вірусного гепатиту С та 670 420 тестів для виявлення вірусного гепатиту В було поставлено до всіх регіонів України. У комплексі ці кроки дозволили охопити лікуванням більше ніж 3 500 пацієнтів із вірусним гепатитом В та 16 000 пацієнтів із вірусним гепатитом С.

Кожен пацієнт може пройти швидкий тест у свого сімейного лікаря безоплатно. Тест виявляє антитіла до ВГ у середньому з четвертого-шостого тижня з моменту інфікування. Точність тесту становить приблизно 99%.

Враховуючи міжсекторальне партнерство Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією для укомплектування розбалансованих схем лікування було придбано 575 курсів сучасного препарату даклатасвіру. Даклатасвір був доукомплектований препаратом за діючою речовиною софосбувір в регіонах країни, які терміново потребували препаратів прямої противірусної дії для лікування ВГС. Курс лікування за схемою софосбувір/даклатасвір становить від 3 до 6 місяців. Це дозволило забезпечити потреби пацієнтів, яким необхідно було термінове лікування, зокрема військовослужбовців та медичних працівників, пацієнтів із клінічними та епідеміологічними критеріями першочергового лікування.

Для проведення діагностики чи початку лікування ВГ необхідно звернутися до сімейного лікаря чи найближчої амбулаторії. Далі лікар надасть направлення до спеціалізованої установи, де можна буде пройти додаткові обстеження чи лікування.

Нагадаємо, про «маршрут пацієнта» у разі відмови у лікуванні:

  • Якщо у медичному закладі повідомляють, що ліків немає, зверніться до головного лікаря для уточнення інформації та з’ясування причини. 
  • Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я у вашій області.
  • Якщо у лікуванні відмовлено на рівні структурного підрозділу з питань охорони здоров’я — повідомляйте про це фахівцям Центру громадського здоров’я МОЗ України, звернувшись офіційним зверненням на пошту [email protected].

У разі неможливості отримати препарати в області за місцем проживання та у випадку відсутності залишків препаратів пацієнт може звернутися до ЗОЗ інших областей. Інформація про наявні залишки препаратів розміщується на сайті ЦГЗ за посиланням: https://bit.ly/PHC_pharmacy_management