Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Роман Ілик: Тепер можемо сміливо говорити, що впоралися, і люди нам повірили

11 квітня 2018
2255

Підсумовуючи результати одного року Урядової програми "Доступні ліки", заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик в ефірі "Громадського радіо" розповів про те, скільки людей долучилися до програми, та про те, які ще захворювання можуть увійти до програми в майбутньому.

"Загалом з бюджету витратили більше, ніж 600 млн грн. Близько 8 млн людей скористалися програмою і отримали ліків на понад 15,5 млн рецептів. Рік тому ми стартували з від’ємним показником кредиту довіри. Тепер можемо сміливо говорити, що впоралися і люди нам повірили. До програми продовжують долучатися і пацієнти, і виробники. За три місяці 2018 року долучилися ще 400 аптек. По Україні їх сьогодні 7138, це більш, ніж кожна третя," - зауважив заступник міністра.

На деякі лікарські засоби виробники вже знизили вартість на 50-60%. Це сталося завдяки тому, що ціна на медичні препарати не повинна перевищувати встановлену державою. Ця ціна формується для кожної діючої речовини на рівні середньої ціни країн східної Європи. Тому, щоб брати участь у програмі, фармвиробники знижують ціну. Натомість вони мають збільшення обсягу постачання ліків. Водночас перелік доступних програмі ліків формує виробник, а міністерство немає на це впливу. 

Станом на сьогодні до програми долучились 18 українських виробників та 30 іноземних. Пацієнт може отримати безкоштовно 47 препаратів із 150. 

В майбутньому розширення програми в першу чергу стосуватиметься захворювання щитовидної залози, шлунково-кишкового тракту, анемії вагітних у першому триместрі. 

Докладніше: https://goo.gl/KJ1UbT