Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Приватні заклади у трансформації охорони здоров'я: як це працює

8 серпня 2018
2360

Заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк пояснює, чому все більше приватних медзакладів буде долучатися до трансформації охорони здоров'я. 

НСЗУ вже оплачує послуги терапевтів, сімейних лікарів, педіатрів у приватних медзакладах. 

"Реформа охорони здоров’я має на меті змінити status quo в медицині. Уперше в рівняння ми додаємо нову змінну – конкуренцію", - коментує заступник міністра.

Щоб заробити для свого закладу мільйон гривень, приватний лікар первинної допомоги має кожного робочого дня приймати 14 пацієнтів за ціною 300 грн/візит. Це майже 3500 візитів на рік. Цих пацієнтів ще треба залучити через рекламу та інші засоби, адже не кожен готовий платити за візит таку суму. Сімейний лікар, який працює з НСЗУ, може отримати мільйон гривень за 1650 пацієнтів різних вікових груп. В середньому він матиме 15-20 прийомів на день. 

"Модель роботи з Національною службою здоров’я (НСЗУ), яка оплачує послуги в межах реформи, має кілька переваг.  Найголовніша – пацієнт не платить нічого, за нього це робить НСЗУ. Пацієнт не думає, як зайвий раз НЕ прийти до лікаря і НЕ витратити гроші. Заклад отримує щомісячний дохід на об’ємі пацієнтів, незалежно від того, чи користуються ті послугами, чи ні", - говорить Павло Ковтонюк.

Детальніше: "Українська правда. Життя"

Читайте також