Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Обстріли українських лікарень не випадкові, це цілеспрямовані бомбардування конкретних медустанов - міністр охорони здоров'я

20 квітня 2022
443

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" розповів про роботу лікарень та фармкомпаній під час війни, про істотну зміну в структурі медичних послуг та про те, скільки коштів потрібно для відновлення медичних закладів

- Як зараз працює система охорони здоров'я і програма медичних гарантій (ПМГ)?

- Система охорони здоров'я працює і дає відсіч на своєму фронті, вона переформатована і переведена на військові рейки. Фінансування також відбувається у переформатованому вигляді: з першого дня війни ми перейшли на оплату в розмірі 1/12 від контракту з ПМГ, укладеного на початку 2022 року.

- Вистачає цієї суми?

- Вистачає для того, щоби виплачувати зарплати, купувати необхідні медикаменти. Але знову ж таки - йде переформатування і щодо кількості пацієнтів, і щодо структури патологій, які приймають заклади охорони здоров’я, і це, зокрема, пов'язано з міграцією людей. Можна порівняти роботу лікарень в регіонах де тривають бойові дії, з роботою лікарень в тих регіонах, де активних бойових дій немає, наприклад, в центральних регіонах і в регіонах, куди спрямована велика міграція людей.

- Що змінилося в центральних регіонах?

- Там майже так, як і було. Наприклад, велика кількість людей виїхала з Полтави, але в Полтаву приїхали люди з Харкова та Сумської області. Водночас в Сумській області активні бойові дії відобразилися на структурі й кількості медичних послуг.

- Чи фіксується наразі обсяг наданих медичних послуг? Чи працює електронна система охорони здоров’я?

- Звичайно, електронна система охороно здоров’я працює, і е-health працює на території всієї країни. Ми відключаємо її тільки там, де встановлюється окупаційний режим і є загроза несанкціонованого проникнення.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті interfax.com.ua