Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Карієс – хвороба із дитинства, яку можна попередити

9 лютого 2022
471

Карієс (дірки в зубах) є найбільш відомою стоматологічною проблемою. За статистичними даними, майже у всіх українців, дорослих та дітей, є дірки у зубах. При цьому варто зазначити, що наявна пломба – це теж карієс чи дірка в зубі у минулому, яка заміщена пломбою.

І проблема ця – родом із дитинства. Адже наші «дорослі» зуби з’являються зазвичай у період з 6 до 12 років. Тоді ж вони і починають хворіти. Проте головне, що треба усвідомити, карієс – це хвороба, якої можна уникнути. Якщо берегти здоров’я зубів із дитинства, є вірогідність, що вони залишаться здоровими все життя.

На жаль, культура чищення зубів серед українців залишається низькою. Найчастіше причина у тому, що батьки не прищепили звичку регулярно чистити зуби, не контролювали, чи чистить дитина взагалі зуби і як добре це робить, не водили її до стоматолога. 

Чому виникає це захворювання

Карієс виникає через брудні зуби, а точніше, через бактерії, які «живуть» у зубному нальоті. Чим більше цих бактерій, тим більше шкоди вони можуть завдати зубам. До того ж ця хвороба може передаватися у спадок.

За статистикою в Україні більше ніж 95% дорослих та дітей мають карієс. До прикладу, швейцарці майже не мають дірок в зубах, оскільки приділяють багато уваги профілактиці та вчасно відвідують стоматолога.

Повну версію колонки Ярослава Заблоцького читайте на сайті www.ukrinform.ua