Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Як працює медицина у воєнний час – інтерв'ю з Віктором Ляшком, міністром охорони здоров'я України

16 квітня 2022
273

Переселенці можуть звернутися до сімейного лікаря без декларації

«Ми на період війни прибрали норму про декларацію. Внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до сімейного лікаря на місцях напряму й отримати допомогу»,- зазначив міністр.

В Україні з медичними препаратами проблем немає

«Зараз препаратів вистачає в аптеках по всій країні. Закуповуємо препарати і централізовано, і завозимо одразу після деокупації. Тому громадяни можуть звертатися до свого сімейного лікаря і запитувати, в якому закладі це можна отримувати. Ми робимо все можливе і все від нас залежне, щоб і на тимчасово окупованих територіях було забезпечення ліками. Але жодного разу до Херсонської області нам не відкрили коридор. Все те, що мало приїхати до Херсона, у нас сформовано і стоїть в машинах».

Близько двох тисяч закордонних медиків готові надавати допомогу Україні, більше 200 її вже надають

«Чи вистачає медичних працівників? Не буду лукавити, певні медичні працівники виїхали. Але в тих лікарнях, які я відвідував, які працювали під обстрілами, жодна хірургічна, травматологічна бригада не залишила місце роботи. Вони всі працювали і продовжують працювати. У нас є список, де вже майже дві тисячі медичних працівників іноземних, які записались і готові приїжджати в разі, якщо українські лікарі не будуть справлятися. 230 іноземних спеціалістів уже працюють в Україні в різних точках».