Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Головний санітарний лікар Ігор Кузін: "Зараз основний ризик занесення COVID-19 і штаму "Дельта" йде з території РФ

1 грудня 2021
2339

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" розказав, в чому особливість осінньої хвилі, чому в Чернівецькій області виявляють багато випадків, чому "палає" Херсонська область і в чому відмінність між цими регіонами, як будуть працювати зимові курорти та скільки ковідної вакцини утилізують.

 

- Як в Україні дотримуються карантинних обмежень? Де краще де гірше?

- Коли ми говоримо про карантинні обмеження, то треба мати на увазі, що йдеться про комплекс заходів, які не можуть існувати поодинці і повинні застосовуватись на всіх рівнях. Карантинні обмеження - це спільна відповідальність. Міністерство охорони здоров'я регламентує або ініціює певну регламентацію цього комплексу. Місцева влада має застосовувати адекватні заходи для того, аби всі дотримувалися карантинних обмежень. Контролюючі органи мають виконувати свою функцію. Від злагодженості роботи всіх цих складових залежатиме, наскільки ефективно буде зменшуватись захворюваність.

Основний принцип будь-яких карантинних обмежень зводиться до того, що ми намагаємося утримати людей від численних соціальних контактів. Йдеться про відвідування найбільш ризикованих з епідеміологічної точки зору місць: ресторанів, закладів громадського харчування, масових заходів тощо. Якщо ми подивимося на світову практику, то побачимо, що зараз в усьому світі спостерігається так званий "синдром втоми від карантину та COVID-19". Люди розуміють, що COVID-19 не тимчасове явище, і починають дедалі гірше дотримуватися карантину, який встановлюють уряди їх держав. Це загальносвітовий тренд проти якого зараз немає конкретного рецепту. По суті це просто стиль поведінки, який показує, що люди втомились, тож визначати, де більш жорсткі обмеження, не варто. Але дотримання карантинних обмежень можна оцінювати за рівнем захворюваності, зайнятістю ліжок. Коли в області не дотримуються карантинних обмежень, ці показники зростатимуть. Таким чином, ті області, де найменше дотримуються карантинних обмежень, першими заходять в "червону" зону. Цієї осені це Херсонська область або східні області, які першими зайшли в "червону" зону.

- Але навесні в Херсонській області захворюваність була найнижчою, а смертельні випадки - поодинокими. Чому зараз така різниця?

- Осіння хвиля дещо відрізняється від весняної, зокрема й тим, що навесні хвиля йшла із західних областей і пересувалася до центру, лише за залишковим принципом охоплюючи схід. А зараз хвиля йде зі сходу і півдня на центр.

Повну версію інтерв'ю читайте на сайті ІА "Інтерфакс-Україна"