Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Є черга з медиків, які бажають бути мобілізованими — міністр охорони здоров′я

27 квітня 2022
257

З початком повномасштабної війни медичні заклади в Україні продовжили надавати допомогу всім, хто цього потребує. Що змінилося в системі охорони здоров′я під час воєнного стану розповів в ефірі Українського радіо міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Жодна хірургічна чи травматологічна бригада не залишили робочого місця

Жодна хірургічна чи травматологічна бригада не залишили заклади охорони здоров′я незалежно від того, що відбувалося поряд із цим закладом. Водночас є велика кількість спеціалістів, які з дозволу головного лікаря, з дозволу військової адміністрації залишили ту чи іншу область і переїхали в інше, безпечніше місце до іншого закладу охорони здоров′я і продовжують надавати медичну допомогу там.

Якщо говорити в цілому, то близько півтори тисячі медичних працівників переїхали зі сходу в центр або на захід і вже зараз надають медичну допомогу в закладах, в яких вони тимчасово працевлаштовані.

Всі лікарні отримали необхідні кошти для зарплати і закупівлі медикаментів

На сьогодні на 100% профінансована програма медичних гарантій за лютий, березень і квітень. Повністю всі кошти, які були потрібні для заробітної плати і закупівлі медикаментів отримали всі лікарні, екстрена медична допомога і сімейні лікарі незалежно від того, на якій території вони знаходяться і де і як працевлаштовані їхні працівники.

Додатково було зроблено перепрофілювання бюджету і частину коштів виведено у спецфонд. Із цього спецфонду ми доберемо кошти в разі виникнення критичної необхідності.

Ми вже провели закупівель разом із ліками і обладнанням орієнтовно на 4 млрд гривень. І плюс постійно в нас іде гуманітарна допомога (це також десь на 5 млрд гривень) у вигляді лікарських засобів та медичного дороговартісного обладнання.

Повне інтерв'ю за посиланням: http://ukr.radio/news.html?newsID=98659