Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Доктор Уляна Супрун про два роки виконання обов’язків

6 вересня 2018
872

У колонці для “Української правди. Життя” в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун розказує про досягнення команди МОЗ України за два роки роботи.

Що змінилось за 2 роки роботи нової команди:

  • Українці можуть вибрати свого лікаря: апроваджено просту, відпрацьовану в світі модель, у якій пацієнти вільно обирають сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів і мають право звертатися до них без обмежень за будь-якою послугою з гарантованого державою переліку. Національна служба здоров’я оплачує необхідні пацієнтам медпослуги, а не просто утримує медичні заклади.
  • В лікарнях Національна служба здоров’я буде платити за конкретні послуги, надані пацієнту. Модель і план переходу закріплено на рівні Закону: у 2019 році почнуться пілоти на рівні спеціалізованого лікування, а 2020 на нові принципи роботи перейде вся система.
  • Лікарі можуть працювати за кращими світовими стандартами - за мыжнародними продтоколами і у системі ICPC-2. Скасовано застарілі форми облікової документації.
  • Ефективні державні закупівлі через міжнародні організації: завдяки тендерним процедурам та прямим закупівлям по деяким програмам вдалось закупити вдвічі більше ліків для українців за ті самі кошти.
  • За програмою "Доступні ліки" українці можуть отримати в аптеках безоплатно або з невеликою доплатою ліки від найпоширеніших хвороб – серцево-судинних, бронхіальної астми, діабету ІІ типу в кожній третій аптеці країни, а лікарні закуповують ліки з нового списку життєво необхідних лікарських засобів, створеного на основі переліку ВООЗ. Ці ліки надають пацієнтам повністю безоплатно.
  • Почалась боротьба із серцево-судинними захворюваннями: вперше в історії України лікарні забезпечені стентами на 100% потреби в невідкладному стентуванні. Закуплено 26 ангіографів і створюється мережа кардіоцентрів.
  • Країна вперше за сім років повністю забезпечена вакцинами для планової вакцинації
  • Почались системні зміни у освіті медиків. Уже впроваджено пороговий рівень ЗНО в 150 балів і механізм, за яким кошти отримують ті ВНЗ, які обрали абітурієнти, з 2019 року буде введено єдиний державний кваліфікаційний іспит з 4 компонентів. Скасовано монополію медичних академій післядипломної освіти.
  • Змінюється екстрена допомога: перехід на нові стандарти освіти, диспетчеризації, IT-інфраструктури та обладнання, а також нові зарплати. Впровадження концепції почнеться вже з наступного року.

“Весь цей час ми намагались змінити в системі охорони здоров’я принципові речі, які дозволять їй крок за кроком перейти від застарілої совєтської моделі до сучасної світової. Виявилось, для цього достатньо виконувати обов’язки”, наголошує Уляна Супрун.

Докладніше https://goo.gl/MrXqZ8

Читайте також