Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Марина Слободніченко: Прискорення імплементації актів права ЄС та посилення міжнародної співпраці — пріоритет МОЗ

1 вересня 2023
397

МОЗ посилює міжнародні зв’язки та пришвидшує нормотворчу роботу з адаптації актів права ЄС до національного законодавства. Це важливий пріоритет Міністерства, який є не лише запорукою вступу України в ЄС, але й основою для консолідації зусиль у відбудові та трансформації української системи охорони здоров’я. 

«Як відомо, у березні Україна запустила процес селф-скринінгу: аналіз усіх актів українського законодавства на відповідність праву ЄС. У сфері охорони здоров’я таких актів європейського права понад 1500. Ми всі їх проаналізували та виокремили 319 директив та регламентів, що є обов’язковими до імплементації задля вступу нашої країни в ЄС. Усі ці акти ми умовно розділили на 4 сфери: фармацевтична галузь, громадське здоров’я, медичні послуги та людський капітал. Важливо, що усі ці сфери передбачають не тільки адаптацію національного законодавства, але й суттєві трансформації — реформи, інновації, цифрові рішення та органічне втілення концепції “One health”», — розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Марина Слободніченко під час засідання колегії МОЗ. 

За шість місяців 2023 року команді Міністерства вдалося підвищити статус виконання зобовʼязань у сфері охорони здоров’я за угодою про асоціацію з ЄС на 9% — до 75%. Окрім виконання угоди про асоціацію команда Міністерства охорони здоровʼя імплементує й інші акти ЄС, які виходять за межі угоди, щоби пришвидшити повну інтеграцію  Завдяки цим зусиллям, результати селф-скринінгу у сфері охорони здоров’я показали, що нині з 319 актів права ЄС 43 директиви та регламенти вже було повністю імплементовано до національного законодавства, ще 60 — впроваджені частково та знаходяться у подальшій роботі. Тобто понад 30% європейських норм  є частиною українського регулювання сфери охорони здоров’я. 

У розрізі міжнародної співпраці є теж важливі досягнення: 

Окрему увагу МОЗ планує приділити популяризації проведення клінічних випробувань в Україні.

«Для розвитку галузі клінічних досліджень дуже важлива міжнародна діяльність. До початку повномасштабного вторгнення ми мали достатньо багато клінічних досліджень в Україні, але, на жаль, іноземні фармацевтичні виробники зменшують їх через відповідні воєнні ризики і загрози. Якщо до війни їх було близько 800, то зараз вдалося відновити лише 321. Не треба нікого переконувати, що клінічні дослідження — це є доступ до інноваційних лікарських засобів безоплатних для українських пацієнтів, покращення наших медзакладів, додаткові інвестиції в медицину і безумовно додаткове наповнення бюджету. Тому цей напрям треба розвивати на міжнародному рівні, чим ми зараз і займаємося», — повідомила Марина Слободніченко. 

Крім цього, заступниця міністра розповіла про заходи МОЗ у напрямі євроатлантичної інтеграції, а також про плани щодо приєднання України до Резолюції ВООЗ про стійкість кадрових ресурсів в охороні здоров’я та поглиблення співробітництва з Комітетом ОЕСР з питань охорони здоров’я з метою отримання статусу запрошеного учасника. 

Детальніше про досягнення та плани МОЗ у напрямі євроінтеграції та міжнародного співробітництва — у презентації