Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Розʼяснення: як підготуватися аптекам до відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів за е-рецептом

29 вересня 2022
272

З листопада 2022 року в Україні призначення та відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів відбуватиметься за електронним рецептом. Таким чином, електронний рецепт прийде на заміну спеціальним паперовим рецептурним бланкам рожевого кольору, що використовуються зараз для призначення цієї групи ліків. 

Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбуватиметься в межах перехідного періоду. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, він випише пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми №3.

Так, із випискою електронного рецепта на цю групу ліків пацієнту приходитиме смс із номером електронного рецепта та унікальним кодом підтвердження, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, що призначені за рецептом.

Саме тому задля відпуску наркотичних лікарських засобів за е-рецептом аптеки з відповідними ліцензіями мають якомога швидше підготуватися та зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя. 

Як підготуватися?

Якщо ваш аптечний заклад уже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації “Доступні ліки” або відпускає  антибіотики за електронними рецептами, необхідно лише:

  1. зареєструвати ліцензію на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в електронній системі охорони здоровʼя;
  2. зареєструвати послугу “Відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

Для цього рекомендуємо звернутися до представників медичної інформаційної системи, що встановлена у закладі, та уточнити коли стане доступним відповідний функціонал. Крім цього, подбайте про отримання кваліфікованого електронного підпису для усіх працівників, що здійснюють відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

Додатково рекомендуємо розмістити наліпку “Відпускаємо ліки за е-рецептом” у вхідній зоні аптеки, помітній для відвідувачів. Так, пацієнт зможе легше та швидше знайти аптеку, яка відпускає ліки за е-рецептом.

Якщо до цього ваша аптека не працювала з програмами реімбурсації чи відпуском антибактеріальних лікарських засобів, необхідно:

  1. обрати медичну інформаційну систему, яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС, які надають послуги аптекам, можна знайти на сайті системи. При виборі МІС та укладенні договору про надані послуги, радимо звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог; 
  2. зареєструвати керівника, заклад та його підрозділи в електронній системі охорони здоровʼя;
  3. зареєструвати ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в ЕСОЗ;
  4. зареєструвати послугу “Відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів”.
  5. забезпечити уповноважених працівників закладу кваліфікованим електронним підписом; 
  6. зареєструвати всіх інших фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків в ЕСОЗ через МІС.

На цих етапах реєстрації рекомендуємо звернутися за підтримкою до представників вашої МІС, які проконсультують вас щодо коректного внесення даних. 

Після проходження цих кроків, працівники аптек зможуть працювати з функціоналом погашення е-рецепта, як тільки функціонал стане доступним в ЕСОЗ.