Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Всеукраїнський тур ЗміниТИ

Категорії

Харківська медична спільнота готова до впровадження реформи первинки – #ЗміниТИ

6 квітня 2017
1752

У рамках чинного законодавства України відсутні перепони для старту процесу автономізації лікарень, зауважують лікарі Харківської області. Так, міська рада Чугуєва ухвалила рішення про автономізацію закладів охорони здоров’я і вже 7 квітня містяни зможуть обирати своїх сімейних лікарів, що на практиці ознаменує початок впровадження первинної медичної допомоги. Про позитивну практику реформування системи охорони здоров’я на місцях громада Харкова подискутувала із заступником міністра охорони здоров’я Олександром Лінчевським та командою Центру UA.

Під час публічного обговорення працівники медичних установ, активісти та журналісти активно обговорювали питання фінансового забезпечення лікаря на первинці, зокрема, коштами на обладнання, комп’ютерну техніку, яких може не вистачити у бюджетах невеликих міст чи дотаційних районів.

Активісти Харківської експертної групи підтримки медреформи заявили, що задля реалізації медичної реформи Чугуївська міськрада, окрім субвенції із державного бюджету, залучила додаткові інвестиції від зовнішніх партнерів.

«Ми починали з того, що поїхали в усі регіони, де в пілотних містах розпочалось реформування первинки. Я би хотіла ходити в амбулаторію, яку я бачила у Вінниці та Вознесенську. Ми дивились, що люди змогли зробити і яких помилок уже можна уникнути. Тепер, через 4 роки, коли ми запитуємо лікарів, хто би хотів повернути попередню систему – ніхто не хоче», – розповіли про хід реформування представники Харківської експертної групи підтримки медреформи.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський підтримав готовність головних та сімейних лікарів продовжувати працювати над запуском реформи первинної медичної допомоги в Харкові, а також акцентував увагу на тому, що з 10 квітня система ICPC буде доступна на сайті Міністерства охорони здоров’я. Тому професійна медична спільнота також порушила питання впровадження міжнародної класифікації звернень пацієнтів ICPC, що прийде на зміну вимоги до лікаря відразу ставити діагноз пацієнту замість фіксації його скарг.

Всеукраїнський тур “ЗміниТИ: взаємодія заради змін” проводиться громадською організацією ”Центр UA” спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та представниками Міністерства охорони здоров’я. Мета туру – почути думку проактивної спільноти на місцях щодо розробки системних змін у країні.