Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Всеукраїнський тур ЗміниТИ

Категорії

Без ухвалення усіх урядових законопроектів медична реформа не запрацює, – лікарі Коломиї

14 червня 2017
1290

Якщо законопроект про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг не буде підкріплений змінами до Бюджетного кодексу, довгоочікувана медична реформа не запрацює. Про це під час публічної консультації в рамках всеукраїнського туру #ЗміниТИ заявили медики Коломиї.

«У першому читанні депутати ухвалили концепцію реформування. Без виділення коштів із держбюджету ця концепція не запрацює. Який сенс переходу, якщо ми не можемо надавати послугу, як це передбачено, бо немає грошей?» – прокоментував ситуацію виконувач обов’язків головного лікаря центральної районної лікарні Коломиї Петро Лесів.

Головний лікар додав, що нинішня система фінансування системи охорони здоров’я на різних рівнях породжує вимогу написання великої кількості фінансових звітів. Розщеплення фінансування закладів охорони здоров’я на рівні Міністерства фінансів дозволило б значно спростити процес звітування за витрачені бюджетні кошти. Ухвалення усього пакету законопроектів реформування медицини, запропонованих МОЗ, дозволило б це зробити.
Крім того, учасники обговорили нову можливість використання в Україні протоколів лікування захворювань, розроблених у інших країнах, та їх затвердження на рівні кожного окремого закладу. Лікарі позитивно сприймають те, що буде нівельована корупційна складова під час уніфікації протоколів під впливом фармацевтичного бізнесу.