Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Англійська для медиків

Категорії

Як читати книги англійською з максимальною користю: 9 порад

12 квітня 2018
11345

Читання є одним із головних кроків до вивчення англійської, тому пропонуємо медикам звернути увагу на перелік електронних бібліотек із величезною кількістю художньої, наукової, історичної та публіцистичної літератури англійською, яку можна читати в режимі онлайн чи завантажити у вільному доступі. Сьогодні даємо кілька порад, як зробити читання англійською не лише корисним, але максимально легким і приємним заняттям. 

  • Якщо це буде перша книга, яку ви читатимете англійською, то краще оберіть одну із тих, що вже читали українською. Можете також обрати книгу улюбленого автора чи жанру, яку ви давно хотіли прочитати. Таким чином, вам буде простіше зрозуміти про що йдеться, орієнтуватися в контексті тощо.
  • Щоби отримати не тільки задоволення, але і користь від читання книги, ви повинні дати чітку відповідь на питання: «Для чого я це роблю?» Ви можете поставити собі за мету збагатити загальний словниковий запас, вивчити професійну термінологію, прочитати книгу, яку ще не переклали українською тощо. Це допоможе збільшити мотивацію.
  • Згідно з рекомендаціями мовознавців, найкращим вибором буде книга, в якій ви зустрінете приблизно 25% невідомих слів. Якщо книга буде надто легкою, ви нічого нового не дізнаєтеся, а якщо дуже важкою – велика ймовірність, що, потративши багато часу на роботу зі словником, вам набридне ця справа і книжка залишиться непрочитаною.
  • Якщо ви розумієте, що на цьому етапі вивчення англійської вам важко буде прочитати книгу повністю, не варто засмучуватись. Краще почніть  з невеликих текстів, коротких оповідань чи есе.
  • Для запам’ятовування більшої кількості нових термінів та фраз, одразу приготуйте записник-словничок або можете користуватися онлайн-сервісами (наприклад, Anki чи Quizlet). Створіть список невідомих слів та регулярно  їх повторюйте. Пам’ятайте, що головне завдання – зрозуміти загальну суть, тому не намагайтеся перекладати та зубрити кожне незнайоме слово.
  • Якщо ви попередньо скачаєте словник, то читання книг англійською в електронному режимі стане ще простішим заняттям, оскільки ви зможете виділити нове слово та подивитися переклад (але не забувайте виписувати корисні словосполучення та фрази).
  • Цікаво також в процесі читання аналізувати граматику та стилістику англійської мови, особливо, якщо йдеться про професійну літературу. Однак, щоб процес читання не перетворився на суцільний аналіз тексту, чергуйте: одну сторінку аналізуйте, а наступну читайте для задоволення. Згодом ви все менше часу будете витрачати на граматичний та стилістичний аналіз, а більше – на розуміння змісту.
  • Якщо маєте можливість, час від часу читайте книги вголос. Це допоможе вам звернути увагу на вимову (перевірити вимову можна з допомогою електронних ресурсів, наприклад, Cambridge Dictionary).
  • Після прочитання книги обов’язково дайте собі відповіді на кілька запитань: чи сподобалася книга, яка головна думка та ідея, що було цікаво дізнатися тощо. Спробуйте написати коротке резюме книги англійською мовою.
Читайте також