Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення

Категорії

ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проєкту Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

16 квітня 2024
243

Проєкт Закону України

АРВ

Додаток до АРВ (М-Тест)

Порівняльна записка

Пояснювальна записка

Довідка ЄС

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»


 

Інфекційні хвороби, незважаючи на досягнення сучасної медичної науки, залишаються значною медико-санітарною, соціальною та економічною проблемою як для світової спільноти, так і для України. В структурі смертності інфекційні хвороби є першою причиною після серцево-судинних та онкологічних хвороб. Інфекційні захворювання посідають третє місце в структурі вперше зареєстрованих в житті хвороб у дітей (після захворювань органів дихання та хвороб шкіри).

6 вересня 2022 року Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний Закон «Про систему громадського здоров’я», яким започатковано процес створення в країні системи громадського здоров’я та визначено основні засади її організації та функціонування.

Цим базовим Законом, зокрема, закріплено систему профілактики інфекційних хвороб, епідеміологічного нагляду, готовності до реагування, в тому числі епідеміологічної безпеки тощо.

Водночас, залишається чинним прийнятий ще 23 роки тому Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-III (далі – Закон про захист населення від інфекційних хвороб), хоча більшість положень, які є предметом його регулювання, знайшла своє відображення в осучасненому вигляді у Законі «Про систему громадського здоров’я».

З огляду на це, абзацом третім пункту п’ятого Розділу IX. Прикінцеві та перехідні положення Закону про систему громадського здоров’я, Уряду доручено підготувати та подати на розгляд Парламенту проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо приведення його у відповідність із цим Законом.

З цією метою Міністерством охорони здоровʼя України було утворено робочу групу, до якої долучилися міжнародні та національні фахівці в сфері захисту населення від інфекційних хвороб. За результатами їх роботи, враховуючи обсяг необхідних змін, було напрацьовано новий Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб», спрямований на врегулювання кола питань, що не були включені до Закону «Про систему громадського здоров’я».

Також, у новому Законі взято до уваги міжнародний досвід та практики, які використовуються закордоном з метою захисту населення від інфекційних хвороб, зокрема і відповідальність батьків на законодавчому рівні за відмову від проведення обов’язкових щеплень дітям, а також, медичних працівників. Рутинні щеплення обов'язкові в більшості країн Європейського Союзу, наприклад, у Польщі, Угорщині, Словаччині, Чехії, Італії, Франції та інших. Їх наявність є умовою для прийняття дитини в дитячий садок, школу та інші установи догляду за дітьми. Рівень охоплення обов’язковими щепленнями у цих країнах становить понад 95%.

Таким чином, необхідність прийняття проєкту цього акта обумовлена потребою подальшого розвитку системи громадського здоров’я, узгодження законодавства України зі світовими та європейськими стандартами у сфері протидії інфекційним захворюванням, забезпечення державної політики національної безпеки країни, формування рішень задля створення сприятливих умов розвитку системи охорони здоров’я в аспекті протидії інфекційним хворобам на наступні роки.

Проєкт постанови з додатками оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua.

Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом громадського здоров’я МОЗ України протягом 30 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7 ([email protected]).