Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти»

16 січня 2019
3203

Повідомлення про оприлюднення

 

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти»

 

Пояснювальна записка

 

Прогноз впливу

 


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

 

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти».

 

Міністерство охорони здоров’я України розробило проект акта на підставі пункту 2 Порядку використання бюджетних коштів для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти у 2018 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 275, Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, та Договору про надання послуг від 17 грудня 2018 року № 165, укладеного між Міністерством охорони здоров’я України та Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки.

 

Прийняття проекту наказу забезпечить врегулювання питань для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності.

 

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом науки, інновацій, освіти та кадрів МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

e-mail: irynakuch@gmail.com

 

Контактні особи:

Кучерук Ірина Леонідівна

тел. 253-45-69


 

ПРОЕКТ

 

Про деякі питання проведення  міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти

 

Відповідно до пункту 2 Порядку використання бюджетних коштів для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти у 2018 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 275, Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, на підставі Договору про надання послуг від 17 грудня 2018 року № 165, укладеного між Міністерством охорони здоров’я України та Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Встановити дату проведення письмового іспиту у тестовій формі українською мовою з фундаментальних медичних наук, а саме: міжнародний іспит з основ медицини (IFOM Basic Science Exam (IFOM BSE) (далі – Іспит), у закладах вищої освіти України, які здійснюють освітню діяльність за спеціальністю 222 «Медицина» згідно з додатком (далі – ЗВО), для студентів четвертих курсів спеціальності 222 «Медицина» (далі – Екзаменовані), в межах міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності, яке здійснює Національна рада медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки, – 15 березня 2019 року.

 

2. Керівникам ЗВО спільно з Адміністратором Іспиту забезпечити:

 

належне проведення Іспиту;

 

повну безпеку та конфіденційність матеріалів Іспиту з дотриманням законодавства України щодо захисту персональних даних;

 

вжиття усіх необхідних та достатніх заходів для участі Екзаменованих у проходженні Іспиту.

 

3. Керівникам ЗВО забезпечити:

 

належний перебіг освітнього процесу у день проведення Іспиту;

 

невикористання назви Національної ради медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки у будь-якій публікації або презентації та / або розміщення, проведення такої публікації або презентації без отримання попередньої згоди Національної ради медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки.

 

4. Встановити, що результати Іспиту не впливатимуть на академічну успішність студента.

 

5. Директорату науки, інновацій, освіти та кадрів забезпечити подання у встановленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Лінчевського О.В.

 

В.о. Міністра У. СУПРУН

 


 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти»

 

Мета: проект наказу підготовлено з метою проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти.

 

1. Підстава розроблення проекту акта

Міністерство охорони здоров’я України розробило проект акта на підставі пункту 2 Порядку використання бюджетних коштів для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти у 2018 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 275, Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, та Договору про надання послуг від 17 грудня 2018 року № 165, укладеного між Міністерством охорони здоров’я України та Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки.

 

Стратегією сталого розвитку «Україна-2020» визначено напрями та пріоритети розвитку України на період до 2020 року і передбачено забезпечення гарантій  – кожен громадянин матиме доступ до високоякісної освіти, системи охорони здоров'я шляхом проведення відповідних реформ. Такі гарантії стають можливими лише за наявності високоякісних фахівців. Одним з основних чинників розвитку якісної освіти є володіння об’єктивною інформацією про стан освіти, її сильні та слабкі сторони. Саме ця інформація визначає напрями освітньої політики. Освітня політика в сфері медичної освіти потребує інформації про рівень вітчизняної медичної освіти (підготовки лікарів) у порівнянні з рівнем підготовки лікарів в інших країнах світу. Одним з основних шляхів отримання такої інформації є організація та проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту як форми атестації здобувачів.

 

Від якості виконання професійних функцій фахівцями у галузі охорони здоров’я безпосередньо залежать якість життя та стан здоров’я населення, що визнаються в Україні і світі найвищими соціальними цінностями. Саме тому у багатьох країнах світу професії у сфері охорони здоров’я мають статус регульованих, а рівень компетентності таких фахівців контролюється державою.

 

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Порядком використання бюджетних коштів для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти у 2018 році, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 275, визначено, що завданням Міністерства охорони здоров’я України, як головного розпорядника бюджетних коштів є забезпечення у 2018 році проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності. На виконання зазначеного завдання МОЗ України провело переговорну процедуру та уклало договір про надання послуг з Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки (далі – NBME) на проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності. Передоплату здійснено у 2018 році відповідно до умов договору та на виконання підпункту 4 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 року № 117 (зі змінами згідно з постановою КМУ від 12 грудня 2018 року № 1046) у розмірі 100%, що забезпечує проведення міжнародного моніторингового дослідження.

 

Крім того, інструментом здійснення міжнародного моніторингового дослідження є проведення письмового іспиту у тестовій формі українською мовою з фундаментальних медичних наук, а саме: міжнародного іспиту з основ медицини – IFOM Basic Science Exam (IFOM BSE) для студентів четвертих курсів спеціальності 222 «Медицина» усіх закладів вищої освіти України, які здійснюють освітню діяльність за вказаною спеціальністю, з метою збору даних для реалізації подальших етапів моніторингового дослідження. Відповідно до умов договору з NBME МОЗ України зобов’язане впродовж 12 робочих днів з моменту підписання договору обрати дату проведення Іспиту в період з 01 березня по 01 квітня 2019 року та повідомити про це NBME.

 

3. Суть проекту акта

Призначення дати проведення Національною радою медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки письмового іспиту у тестовій формі українською мовою з фундаментальних медичних наук, а саме міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM Basic Science Exam (IFOM BSE) для студентів четвертих курсів спеціальності 222 «Медицина» усіх закладів вищої освіти України, які здійснюють освітню діяльність за вказаною спеціальністю, на 15 березня 2019 року та зобов’язання керівників відповідних закладів вищої освіти забезпечити належний перебіг освітнього процесу у день проведення Іспиту.

 

Перелік закладів вищої освіти – учасників міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти:

 

Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет»;

 

Вінницький національний медичний університет iмені М.І. Пирогова;

 

Державний заклад «Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров'я»;

 

Донецький національний медичний університет;

 

Запорізький державний медичний університет;

 

Державний вищий навчальний заклад «Івано-Франківський національний медичний університет»;

 

Державний заклад «Луганський державний медичний університет»;

 

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького;

 

Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця;

 

Одеський національний медичний університет;

 

Державний вищий навчальний заклад «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського»;

 

Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»;

 

Харківський національний медичний університет;

 

Приватний вищий навчальний заклад «Київський медичний університет»;

 

Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет»;

 

Сумський державний університет;

 

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна;

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини»;

 

Приватний вищий навчальний заклад «Міжнародна академія екології та медицини»;

 

ТзОВ «Львівський медичний інститут».

 

4. Правові аспекти

У цій сфері суспільних відносин діють такі нормативно-правові акти:

 

Закон України «Про вищу освіту»;

 

постанова Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 275 «Деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти у 2018 році»;

 

постанова Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 року № 334 «Про затвердження Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я».

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проекту наказу не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.

 

6. Прогноз впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

 

Проект наказу не впливає на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання.

 

Проект наказу не впливає на розвиток регіонів.

 

Проект наказу не впливає на ринок праці.

 

Проект наказу створює передумови для зміцнення та збереження здоров’я населення.

 

Проект наказу не чинить впливу на екологію та навколишнє природне середовище.

 

Проект наказу не впливає на інші сфери суспільних відносин.

 

7. Позиція заінтересованих сторін

Прогноз впливу реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін додається.

 

Проект наказу не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

 

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери, сфери наукової та науково-технічної діяльності.

 

8. Громадське обговорення

Проект наказу потребує громадського обговорення. Проект наказу опубліковано на сайті МОЗ www.moz.gov.ua для проведення консультацій з громадськістю.

 

9. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Міністерством освіти і науки України.

 

10. Правова експертиза

 Проект постанови буде поданий на правову експертизу до Міністерства юстиції України.

 

11. Запобігання дискримінації

У проекті наказу відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

 

111. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті наказу відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проект наказу є гендерно-нейтральним.

 

12. Запобігання корупції

У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

13. Прогноз результатів

Прийняття проекту наказу забезпечить врегулювання питань для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності.

 

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна СУПРУН

 


 

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ
реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

 

1. Суть проекту акта

Прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про деякі питання проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти» забезпечить врегулювання питань для проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти в закладах вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів, незалежно від підпорядкування та форми власності.

 

2. Вплив на ключові інтереси усіх заінтересованих сторін

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний (позитивний чи негативний) вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників

(у числовому або якісному вимірі)

Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

короткостроковий вплив (до року)

середньостроковий вплив (більше року)

Фахівці для галузі охорони здоров’я- студенти, які проходитимуть ЄДКІ

Наявність належних умов для здачі міжнародного іспиту з основ медицини як компонента ЄДКІ

+

+

Створення суб’єктами господарювання, які беруть участь у процесі проведення міжнародного моніторингового дослідження відповідних умов для проходження ЄДКІ студентами

Об’єктивність та неупередженість при оцінці знань

+

+

Оцінювання проводитиметься поза межами ЗВО, що зменшить корупційні ризики та можливість суб’єктивної оцінки знань конкретного студента

Суб’єкти господарювання, які беруть участь у процесі розробки та проведення ЄДКІ:

Центр тестування при МОЗ та ЗВО

Досвід проведення міжнародного іспиту з основ медицини

+

+

Визначення чіткого порядку проведення іспиту, визначення проблемних етапів, підготовка до ЄДКІ

МОЗ України

Визначення слабких та сильних сторін у знаннях студентів

+

+

На основі звітів після проведення міжнародного моніторингового дослідження можна буде зробити об’єктивні висновки про стан сучасної медичної освіти в Україні

Встановлення критеріїв склав/не склав для міжнародного іспиту з основ медицини як компонента ЄДКІ

+

+

Неупереджена та різностороння перевірка знань студентів сприятиме встановленню об’єктивних критеріїв