Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Повідомлення про оприлюднення проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Норми харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару...»

22 січня 2024
154

Проєкт постанови КМУ

Пояснювальна записка

Додаток норми та особливості

Довідка ЄС

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення

проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Норми харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз»

 

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Норми харчування у регіональних фтизіопульмонологічних центрах, реабілітаційних, паліативних та хоспісних відділеннях, що надають медичні послуги в умовах стаціонару для людей, які хворіють на туберкульоз» розроблений з метою оновлення норм харчування людей, які  хворіють на туберкульоз, приведення їх у відповідність до фізіологічних потреб та технологічних процесів.

На сьогодні харчування людей, які хворіють на туберкульоз, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1752 «Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу». За більш ніж 21 рік дії зазначеного нормативно-правового акту відбулися суттєві зміни як у стандартах лікування туберкульозу, організації надання протитуберкульозної медичної допомоги, так і в підходах до харчування населення, дієтології та нутриціології. Структура харчування людей, які хворіють на туберкульоз, не відповідає сучасним тенденціям щодо здорового харчування.

Проєкт постанови враховує міжнародні рекомендації, а саме Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я «Нутритивне ведення та підтримка пацієнтів з туберкульозом» (WHO. Nutritional care and support for patient care with tuberculosis In. Edited by organization. Geneva: WHО; 2013). Зокрема, зазначені рекомендації передбачають наступний ключовий принцип: дієта із врегульованим вмістом усіх незамінних макро- і мікронутрієнтів є необхідною для належного стану здоров’я усіх людей, включаючи інфікованих мікобактеріями туберкульозу або тих, хто хворіє на туберкульоз. Рекомендовані проєктом постанови норми харчування для дітей до 18 років за калорійністю їжі та добовою потребою в макроелементах відповідають нормам фізіологічних потреб населення в основних харчових продуктах та енергії, визначених Міністерством охорони здоров’я України. Для людей, які хворіють на туберкульоз та мають недостатню вагу, та для людей, які живуть з ВІЛ, застосовуються коригувальні коефіцієнти. Рекомендовані проєктом постанови норми харчування сприятимуть покращення стану здоров’я людей, які хворіють на туберкульоз, через дієту та аліментарну підтримку.

Проєкт постанови з додатками оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua.

Зауваження та пропозиції приймаються Департаментом громадського здоров’я МОЗ України протягом 15 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7 ([email protected]).