Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Переговори про вступ до ЄС – Україна продовжує реформувати медичну систему за європейськими стандартами

15 листопада 2023
244

На початку листопада цього року Європейська комісія рекомендувала Європейській Раді розпочати переговори про вступ України в ЄС та підкреслила прогрес, якого наша країна досягла в євроінтеграційних реформах попри повномасштабну війну росії. 

«Це важлива подія для нас, українців! Ми очікуємо, що на саміті у грудні лідери країн-членів ЄС ухвалять політичне рішення про початок цих переговорів», – наголосила заступниця міністра охорони здоровʼя Марина Слободніченко.

У той же день Єврокомісія опублікувала звіт про виконання рекомендацій, наданих Україні для вступу в Європейський Союз, в якому зазначила певний прогрес у реформах у сфері охорони здоров’я, зокрема:

  • Україна ухвалила Закон про систему громадського здоров’я.
  • Було впроваджено електронну систему охорони здоров’я, і українці вже користуються електронними рецептами в аптеках.
  • Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну та досягла значного прогресу в її виконанні.
  • Системи епідеміологічного нагляду в Україні базуються на ключових принципах ЄС.
  • Україна запустила програму розвитку трансплантології. 
  • Національний реєстр онкологічних хворих з усіх регіонів України гармонізований із міжнародними реєстрами.

Робота за кожним із цих напрямів триває. 

«Ми продовжуємо працювати над тим, щоб наша медична система відповідала стандартам ЄС. Щоби високоякісними українськими препаратами лікували в Німеччині, Франції, Нідерландах… Щоби українці мали доступ до найкращої медичної допомоги тут, в Україні», – зауважила заступниця міністра. 

У наступному році в межах євроінтеграційних реформ Україна також має провести роботу з удосконалення інформаційних систем охорони здоров’я, затвердити національний план дій для подолання загроз біологічного, хімічного, екологічного та невідомого походження, затвердити та розпочати виконання національного плану дій щодо антибіотикорезистентності.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що залучає міжнародних експертів для створення незалежного органу з реєстрації та контролю ринку ліків.