Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Харківщині окупанти пошкодили 199 об'єктів медзакладів, ще 19 зруйновано вщент – Богдан Боруховський

21 вересня 2022
2019

Після деокупації Харківщини МОЗ отримав нові верифіковані дані про кількість зруйнованої медичної інфраструктури. За майже 7 місяців повномасштабної війни окупанти пошкодили в регіоні 199 об'єктів медичних закладів та ще 19 – зруйнували вщент, без можливості подальшого відновлення. Про це в ефірі Національного марафону розповів Богдан Боруховський. 

За словами заступника міністра охорони здоров'я, регіон потрохи оговтується після звільнення від окупантів. Наразі на Харківщину доставляються численні партії критично важливих ліків, також проводиться комплексне оцінювання збитків, яких зазнала медична система.

«За понад 200 днів війни, не було жодного, аби росія не завдавала ударів по нашій медичній інфраструктурі. Те, що ми побачили на Харківщині після деокупації, – жахливо. Окупанти, порушуючи всі міжнародні Конвенції, свідомо руйнували лікарні та завдавали максимальних втрат медичній системі. Фактично кожен медзаклад, який перебував в окупації, – прошкоджений чи зруйнований. Крім того, окупанти викрали частину обладнання, ще частина пошкоджена від прямих влучень в медзаклади або ж понівечена вибуховою хвилею», – повідомив заступник міністра охорони здоров'я.

Наразі МОЗ спільно з місцевою владою та Департаментом охорони здоров'я верифікує ступінь пошкодження кожного медичного закладу та їхню потребу в обладнанні.  

Також триває робота над забезпеченням доступу людей до медичної допомоги. У населених пунктах, де зруйнована медична інфраструктура, завдяки співпраці з міжнародними партнерами з'являться мобільні амбулаторії та польові шпиталі. Зокрема, найближчим часом польовий госпіталь, який надаватиме широкий спектр послуг для пацієнтів. 

Водночас одразу після деокупації регіону розпочато роботу над напрацюванням комплексного плану відновлення медичної інфраструктури. Першочергово відновлюватимуться ті медзаклади, які зазнали незначних пошкоджень і якнайшвидше зможуть відновити прийом пацієнтів. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що попри окупацію, медики Харківщини щомісяця були забезпечені заробітною платою.