Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медична евакуація: як потрапити на лікування за кордон військовим?

19 вересня 2023
3763

Вже понад рік повномасштабної війни в Україні триває евакуація постраждалих громадян до закордонних клінік, де вони отримують необхідне лікування та реабілітацію. 

На сьогодні завдяки потужній міжнародній підтримці та взаємодії Міністерства охорони здоров’я з партнерами близько 4 тисяч українців евакуйовано до клінік Євросоюзу. Зазначимо, що у програмі лікування можуть брати участь як цивільні, так й військові громадяни. 

Сьогодні говоримо про алгоритм медичної евакуації на лікування саме для захисників та захисниць України. 

Забезпечення військовослужбовців, які боронять суверенітет та територіальну цілісність країни, необхідною медичної та/або реабілітаційною допомогою, доступ до якої обмежено через війну, є одним з першочергових пріоритетів для держави. Саме тому уряд ухвалив постанову, яка значно спрощує механізм медичної евакуації військових. 

Тож зараз для медевакуації захиснику не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Тепер медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон. Медзаклад також готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового або його/її законного представника на лікування за кордоном; 
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Звертаємо вашу увагу, що шаблони вищезазначених документів можна знайти за посиланням: https://moz.gov.ua/dokumenti_.

Далі висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган, своєю чергою, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

Потім МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу і листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ України за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує захисника/захисницю до закордонної клініки. 

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації для цивільних  українців можна за посиланням