Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як захисникам України потрапити на лікування до закордонних клінік?

26 жовтня 2023
651

Нагадаємо, що від 24 лютого 2022 року працюють евакуаційні рейси для українців, які постраждали внаслідок війни. На сьогодні завдяки активній міжнародній підтримці та взаємодії МОЗ із партнерами евакуйовано майже 4 тисячі громадян до закордонних клінік на лікування та/або реабілітацію. 

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що у програмі лікування можуть брати участь як цивільні, так і військові. 

Розповідаємо про алгоритм медичної евакуації на лікування до європейських клінік саме для захисників та захисниць України.

Так, уряд України ухвалив постанову, яка значно спростила механізм направлення на лікування за кордон військових. Адже забезпечення військовослужбовців, які боронять суверенітет та територіальну цілісність країни, необхідною медичною та/або реабілітаційною допомогою, доступ до якої обмежено через війну, є одним із пріоритетів для держави. 

Зараз для медичної евакуації захиснику не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Натомість медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон. 

Медзаклад також готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового або його/її законного представника на лікування за кордоном; 
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Шаблони вищезазначених документів можна знайти за посиланням: https://moz.gov.ua/dokumenti .

Висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган, своєю чергою, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

Далі МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу і листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

Міністерство охорони здоров’я України за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує військових до закордонної клініки. 

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації для цивільних  українців можна за посиланням