Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

82% підлітків проти того, щоби медичні дані передавали батькам без їхньої згоди

20 вересня 2018
5407

Сексуальна просвіта — найбільш затребуваний урок у школі, присвячений здоров’ю. Такі дані онлайн-опитування оприлюднив проект U-report на зустрічі із заступником міністра охорони здоров'я Олександром Лінчевським.

20 вересня відбулося чергове засідання робочої групи з питань здоров’я підлітків “Дружні медичні послуги очима молоді та підлітків”. На зустрічі підлітки та заступник міністра Олександр Лінчевський обговорювали, який спектр профілактичних послуг для молоді буде релевантним у реформованій сімейній медицині та як зробити ці послуги більш дружніми.

«Суспільство досі по-совєтські вважає підлітків дітьми, які не приймають власних рішень. При цьому підлітки так само, як і раніше, вивчають життя, пробують все, що навколо них відбувається, — і це стосується також алкоголю, тютюну, статевих стосунків, наркотиків. Ми маємо надавати реальну інформацію, яка дозволить підліткам та молоді робити усвідомлений вибір і оцінювати наслідки», — зазначив Олександр Лінчевський, відкриваючи зустріч.

«Ми раді бачити відкритий діалог молоді та Міністерства охорони здоров’я щодо покращення медичних послуг. Ми бачимо, що саме молодь сьогодні зможе приєднатися до цього процесу, впевнено впроваджувати реформи системи охорони здоров’я в Україні та допомагати створювати позитивні зміни», – підкреслив пан Джама Гулейд, в.о голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Учасники зустрічі мали можливість в прямому ефірі запитати думку молоді завдяки інструменту опитування U-report.

За даними опитувань U-Report серед молоді, чверть опитаних (26,6%) хотіли б отримувати консультації сімейного лікаря через соціальні мережі та месенджери, а 24,3% — телефоном. Загалом 43,8% повідомили, що вже обрали свого лікаря.

Найбільш затребуваний урок в школі, присвячений здоров’ю — сексуальна просвіта (32%), за ним йдуть надання невідкладної допомоги (28%), здорове харчування (23%), принципи здорового способу життя (16%).

63,1% підлітків, які брали участь у опитуванні, негативно ставляться до легких наркотиків, і водночас 61% стикались з ситуацією, коли їм пропонували наркотики.

56% опитуваних цікавлять міфи, пов’язані з ВІЛ-інфекцією, 44,4% вважають відеоролики, анімацію і комікси найбільш цікавою формою інформування про ВІЛ. ТБ-програми (12,7%) і тематичні листівки (11%) — найменш цікаві для молоді форми.

Медичний заклад — перший в черзі вибору (85,9%), коли молодь потребує тестування чи ліків. Головне очікування від закладу — конфіденційність (62,6%). 82% опитаних підлітків проти того, щоб їхні медичні дані передавалися батькам без їхньої згоди.

20,4% опитуваних курять, при чому 7,5% з них почали курити з безпечного на погляд багатьох кальяну. 60,4% опитуваних бачили рекламу цигарок — в кіосках (56,8%), супермаркетах (48,9%) і навіть інтернеті (25,5%).

U-Report систематично проводять опитування про здоров'я підлітків та молоді. «Ми впевнені, що дослідження точки зору молодих людей через U-Report — це надійний фундамент для побудови програм, націлених на підлітків та молодь в Україні», - сказав Світозар Ніцполь, координатор проекту U-Report, соціолог, Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка.

МОЗ України спільно із партнерами випрацьовує інструменти для покращення надання первинної медичної допомоги підліткам. За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Українська фундація громадського здоров'я» розпочала пілотний проект у Полтавській та Львівській областях.

Галина Скіпальська, директорка Української фундації громадського здоров’я підкреслила, що саме в підлітковому віці в організмі людини стаються зміни, котрі мають вплив на все подальше життя людини. «Фокусуючись на підлітковому здоров’ї, ми формуємо здоров’я наступного покоління країни», — пояснює місію проекту Галина Скіпальська.

Нагадаємо, що МОЗ розпочав розбудову системного підходу щодо охорони здоров’я підлітків.

Робоча зустріч «Дружні медичні послуги очима молоді та підлітків» відбулася в рамках проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Сприяння інтеграції послуг, орієнтованих на підлітків, в систему первинної медико-санітарної допомоги в рамках поточної реформи системи охорони здоров’я в Україні», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я».

Читайте також