Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Накази МОЗ

Категорії

Наказ МОЗ України від 15.01.2024 № 77 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 вересня 2022 року № 1695 та затвердження Змін до Порядку надання медичної допомоги із застосуванням..."

13 березня 2024
127

Статус: Чинний

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

15.01.2024 N 77

м. Київ

 

Зареєстрований у Міністерстві

юстиції України 11 березня

2024 року за № 350/41695

 

Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 вересня 2022 року № 1695 та затвердження Змін до Порядку надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях

 

Відповідно до статті  356 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», статті 19 Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою удосконалення процесу надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини та приведення у відповідність до норм законодавства України

 

НАКАЗУЮ:

 

1.  Внести до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 вересня 2022 року № 1695 «Про затвердження Порядку надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 вересня 2022 року за № 1155/38491, такі зміни:

1)  заголовок викласти в такій редакції:

«Про затвердження Порядку надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини на період дії воєнного стану в Україні або її окремих місцевостях»;

2)  пункти 1 – 5 викласти в такій редакції:

«1. Затвердити Порядок надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, що додається.

 

2. Установити, що на період дії воєнного стану:

1) застосовується Порядок надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, затверджений пунктом 1 цього наказу;

2) про кожен випадок надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини, лікар або інший медичний працівник, фахівець з реабілітації робить медичний запис про медичний огляд, надання консультації або лікування відповідно до Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охороні здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 року № 587, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 березня 2020 року за № 236/34519.

 

3. Установити, що надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини надається за рішенням лікаря та/або фахівця з реабілітації відповідно до вимог законодавства України про реабілітацію.

 

4. Міністерству охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних (військових) адміністрацій проінформувати заклади охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які зареєстровані та одержали в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, про наявні засоби телемедицини: телемедичні та телереабілітаційної платформи (системи), інформаційної-комунікаційні системи сервіси телевідеоконсультуванння, телеметричні та телерадіологічні апаратно-програмні рішення діагностики стану здоров’я людини, програмно-апаратні комплекси, мобільні діагностичні комплекси, які можуть використовуватись для виконання завдань, визначених Порядком надання медичної та/або реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини на період дії воєнного стану в Україні або її окремих місцевостях, затвердженим пунктом 1 цього наказу, що надаються від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійна або гуманітарна допомога, гранти та дарунки для задоволення потреб у сфері охорони здоров’я в умовах воєнного стану в Україні.

 

5. Закладам охорони здоров’я та фізичним особам – підприємцям, які зареєстровані та одержали в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, використовувати у своїй діяльності засоби телемедицини, визначені у пункті 4 цього наказу.».
 

6. Затвердити Зміни до Порядку надання медичної із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітаційної на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 вересня 2022 року № 1695, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 вересня 2022 року № 1155/38491, що додаються.

 

7. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров'я України від 20 червня 2022 року № 1062 «Про організацію надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини в умовах воєнного стану», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 липня 2022 року за № 728/38064.

 

8. Департаменту цифрових трансформацій в охороні здоров'я (Олексію Томашуку) забезпечити:

1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України після здійснення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марію Карчевич.

 

10. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр Віктор ЛЯШКО