Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Володимир Курпіта: Як спалах кору пов’язаний з інформаційною війною

19 лютого 2019
1029

За останні три роки кором захворіли 80 тисяч українців, 30 з яких померли. Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта в колонці для видання “Новое время” докладно пояснює, чому спалах кору є наслідком інформаційною війни.

Дослідники з американського Університету Джона Гопкінза виявили, що більшість повідомлень у соцмережах, які дискредитували вакцинацію упродовж 2014-2017 років, публікувались з акаунтів російських тролів. Так у свідомості людей закріпилась думка про буцімто неякісний склад вакцини, що спричиняє негативну реакцію організму — аж до смерті. Результат — відмова батьків від єдиного можливого захисту від кору — вакцинації і підйом захворюваності у різних країнах світу.

“Крім зовнішнього впливу на свідомість населення, українці дезорієнтовані в питанні щеплення і внаслідок протистояння внутрішніх політичних груп. В умовах передвиборчої тяганини і міжособистісних конфліктів окремих посадових осіб здоров’я нації стало предметом маніпуляцій. Заяви опозиційного крила політикуму щодо неякісної та неефективної вакцини є нічим іншим, як спробою здобути політичну вигоду від дискредитації роботи державних інституцій”, — говорить Володимир Курпіта.

За останні роки в Україні не зафіксовано жодного летального випадку внаслідок вакцинації, проте рахунок жертв від антивакцинальної кампанії вже пішов на десятки. Це у ситуації, коли в країні достатньо якісної і ефективної вакцини проти кору: в регіонах нині наявні понад один мільйон доз вакцини, що мають найвищі стандарти якості, підтверджені програмою прекваліфікації ВООЗ, сертифікатами якості Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та реєстрацією в Управлінні продовольства і медикаментів (FDA) США.

Докладніше: https://bit.ly/2GxEeRV

 

Читайте також