Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Наздоганяюча вакцинація»: 78 тисяч дітей старше 7 років надолужили пропущені щеплення проти кору

17 жовтня 2023
557

Головна причина попередніх спалахів кору в Україні пов'язана з низькими охоплення профілактичними щепленнями. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. Кір передається повітряно-крапельним шляхом і є надзвичайно заразною інфекцією. З 10 нещеплених людей, які контактували з хворим, 9 ризикують захворіти. Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиним захистом від хвороби у світі визнана вчасна вакцинація. 

17 липня в Україні почалася загальнонаціональна кампанія «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення. За цей час проведено 142 935 щеплень. Першу дозу надолужили 64 592 дитини у віці від 2 до 17 років, другу дозу — 78 343 дитини віком від 7 до 17 років. Крім того, мобільні бригади провели 193 щеплення дітям, які переїхали зі своїх областей до інших місць (ВПО – Ред.). 68 отримали першу дозу КПК, 125 — другу. Вакцинації для внутрішньо переміщених осіб, крім мобільних вакцинальних бригад, проводять у пунктах щеплень, дитячих точках UNICEF «Спільно» та у закладах «первинки». Щеплення проти кору проводять у всіх областях країни. 

Щоб записатись на вакцинацію до мобільної бригади або запросити її до громади чи організованого колективу, потрібно звернутися до Центру контролю та профілактики хвороб в області проживання чи за місцем тимчасового перебування. Інформацію про пункти щеплень, їхні адреси та графік роботи або телефони регіональних координаторів можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.


Нагадаємо, за вісім місяців 2023 року в Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік. 43 випадки захворювання на кір (із них 21 — це діти до 17 років), проти 6 за аналогічний період минулого року.