Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

У регіонах розпочалися тренінги про процес автономізації спеціалізованих медзакладів

29 березня 2019
3136

Цього тижня керівники та власники закладів охорони здоров’я Чернівецької та Івано-Франківської областей взяли участь у тренінгу для управлінських команд медзакладів з питань ефективного впровадження змін у сфері охорони здоров’я на місцях. Це перший із подібних тренінгів цього року, які будуть проводитись регулярно.

Під час тренінгу учасники заходу обговорили:

  1. зміни у фінансуванні системи охорони здоров’я: засади, нормативна база, плани;
  2. автономізацію закладів охорони здоров’я та діяльність у формі КНП;
  3. участь власника в управлінні закладом охорони здоров’я.

Керівники та власники  закладів охорони здоров’я також отримали покрокову інструкцію щодо оптимального проходження процедури для створення закладу охорони здоров’я  у формі комунального некомерційного підприємства (КНП). Крім того, обговорили основні юридичні аспекти планування діяльності закладу у формі КНП, взаємодії із власником.

«Ця трансформація надає закладам свободу розпоряджатися своїми активами та фінансами. Відтепер ми можемо розвивати кадрову політику, визначати організаційну структуру свого закладу та встановлювати будь-які форми оплати праці персоналу, визначені законодавством. Завдяки підтримці Проекту та знанням з юридичних аспектів, котрі ми отримали під час тренінгу,  ми сподіваємось, що зможемо реалізувати нові можливості у своєму закладі”, — зазначила Уляна Смілянець, заступник головного лікаря, Городенківський ЦПСМД.

Автономізація медзакладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу,  у некомерційні підприємства має вирішальне значення для створення та зміцнення функціонування системи охорони здоров'я у процесі трансформації. Такі тренінги будуть проводитись регулярно. Місцеві департаменти/управління охорони здоров’я повідомлятимуть медзаклади, коли такі тренінги будуть проводитись у регіоні.

Тренінги проводяться в рамках спільної ініціативи МОЗ України та проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Тренінги відбулися в семи областях України — Одеській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Чернігівській, Харківській, Хмельницькій та Донецькій.

Читайте також