Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

МОЗ подало бюджетний запит на 2021 рік сумою 296 млрд грн

21 вересня 2020
1495

Міністерство охорони здоров’я подало на 2021 рік бюджетний запит на сумму 296 млрд грн. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов на щоденному брифінгу 21 вересня.

“Ми подали у своєму бюджетному запиті у загальний бюджет фінансування на 296 млрд грн. На фінансування програми медичних гарантій, це кошти, які направляються на первинну медичну допомогу, “екстренку”, високоспеціалізовану медичну допомогу, ми подали запит в розмірі 225 млрд грн. Спеціалісти МОЗу закладали в цю сумму, зокрема, вартість ліків, які необхідні при лікуванні інфаркту, інсульту, при пологах, ліків, які необхідні екстренці, ми заклали справедливу заробітну плату наших фахівців. На цьому наголошував Президент України Володимир Зеленський, що саме справедлива зарплата медиків повинна стати одним із результатів реформи медицини”, – зазначив очільник МОЗ.  

Він наголосив, що бюджетні розрахунки МОЗ зробило, базуючись на проведеному детальному аналізі, даних, які надавали медичні заклади щодо реальної вартості лікування різних захворювань.

“Це той мінімум, на який ми вийшли. Закон про програму медичних гарантій передбачає виділення на її фінансування не менше 5% ВВП і ми розраховували суму, виходячи з цього”, – пояснив Максим Степанов.

Говорячи про рівень оплати праці у медичній галузі, Міністр зазначив, що, за розрахунками МОЗ, середня зарплата лікаря повинна складати 22-25 тис.  грн, медичної сестри – 17-18 тис. грн, молодшого медичного працівника – 11 тис.  грн. Її рівень, звичайно, залежатиме від досвіду роботи медика, обсягу роботи тощо. 

Крім цього, міністр повідомив, що сума бюджетного запиту також передбачає фінансування заходів з протидії коронавірусній хворобі, закупівлю відповідних вакцин.

Міністр підкреслив, що без належного фінансування медицини її реформування неможливе.

“Ми зробили реальні розрахунки мінімуму, який необхідний для існування медицини, щоб ми здійснили реформу, щоб ми нарешті розірвали коло сорому, коли ми не фінансуємо власне здоров’я, власне життя”, – наголосив він.

За його словами, реформування медицини – це достатньо складний процес, який охоплює велику кількість напрямків, як то медична освіта, регулювання фармацевтичного ринку, забезпечення лікарень медичними виробами, обладнанням та інше.