Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Лідери реформи: медзаклади з рекордною кількістю підписаних декларацій

12 квітня 2018
14436

Національна кампанія з вибору лікаря «Лікар для кожної сім’ї» розпочалась 2 квітня в усіх регіонах країни. Сьогодні розказуємо про заклади, які стартували впевнено і успішно і наразі лідирують за кількістю підписаних декларацій за результатами першого тижня кампанії. Як вдалося цього досягти – у прямій мові керівників медзакладів.

 

Мукачево: «Ми повірили у реформу тоді, коли інші сумнівались у ній»

Підписаних декларацій: 22 650

Підготовку до входження у реформу головний лікар ЦПМСД м.Мукачева Євген Мешко розпочав ще у листопаді 2017 року: отримав електронний цифровий підпис, зареєстрував заклад у системі електронного здоров’я та вніс у систему дані про структурні підрозділи і працівників. Через місяць вдалося закупити та розподілити комп’ютерне обладнання для первинної ланки та поліклінічного відділення Мукачівської ЦРЛ, провести Інтернет до амбулаторій ЗПСМ, а всі працівники закладу централізовано отримали електронний цифровий підпис. Уже в січні 2018 року розпочали впровадження медичної інформаційної системи.

«До лютого цього року в пілотному режимі ми підписали близько 2 тисяч декларацій, а потім розпочався активний процес. Своє здоров'я нашим лікарям довірили уже  22 650 жителів Мукачева – саме скільки декларацій підписано на сьогоднішній день. Для цього ми активно працювали з сімейними лікарями та містянами. Багато часу і зусиль витратили на навчання, технічну підтримку працівників, ліквідацію проблем, що виникали в системі, яка тоді ще перебувала в процесі становлення. Постійно проводимо зустрічі з громадянами, представниками підприємств та установ міста, ЗМІ. Дуже важливо, щоби люди розуміли, що відбувається, тому ми у безперервному режимі проводимо роз'яснювальну кампанію», - говорить Євген Мешко.

Головний лікар переконаний, що основний секрет успіху – це мотивований персонал, активна позиція міського населення та потужна підтримка місцевої влади.

«Ми повірили у реформу тоді, коли інші сумнівались у ній. Не будьте пасивними та не чекайте реформи, а робіть її на місцях», - радить Євген Мешко.

 

Новоселицький район: «Головне – не боятися швидко включатися в зміни»

Підписаних декларацій: 7 500

ЦПМСД Новоселицького району Чернівецької області до входження в реформу готувалися два роки.

«Протягом цього часу ми закупили принтери і 45 комп'ютерів, 40 із яких передали лікарям. Скрізь провели Інтернет, навіть зробили мережу для лікарів, які працюють разом. Щойно Парламент ухвалив закон про медреформу і стало зрозуміло, що Президент його підпише, я почав збирати коаліцію з районної і міської ради, серед яких є 8 депутатів-лікарів, для підтримки втілення реформи на місцях», - ділиться досвідом лікар КУ ЦПМСД Новоселицького району В'ячеслав Бежан.

Так, уже у грудні минулого року для медзакладу закупили МІС: головний лікар домовився з головою громади про відшкодування частини коштів на закупівлю МІС та покриття методичної роботи. У тому ж місяці заклад отримав ЕЦП, а у січні зареєстрували заклад і лікарів в електронній системі охорони здоров'я.

«Багато говоримо з лікарями про реформу і технічні аспекти її реалізації – проводимо дні лікаря, операційні наради, воркшопи з користування комп'ютером, отримання ЕЦП, роботи з системою. Працюємо без примусу, але з мотивацією: хто хоче розвиватись, той мусить отримати таку можливість.Так само на постійному зв'язку із громадою: проводимо громадські слухання з презентаціями», - розповідаємо В'ячеслав Бежан.

В результаті цієї роботи зараз кожен лікар медзакладу щодня підписує декларації з 15 пацієнтами. Є лікарі, у яких уже понад 500 пацієнтів. До 1 липня медзаклади планують підписати декларації з половиною громадян району. Наразі працюють над тим, щоби до 24 травня автономізувати усі заклади в громаді, аби у червні підписати договір з Національною службою здоров’я України.

 

Новоукраїнський район: «Важливо активно співпрацювати з місцевою владою»

Підписаних декларацій: 5 100

У Новоукраїнському районі, що на Кіровоградщині, почали готуватись до реформи ще наприкінці 2016 року. Саме тоді райдержадміністрація виділила кошти для організації сучасних робочих місць для лікарів: кабінетів з меблями, комп'ютером, принтером, Інтернетом.

«У другій половині 2017 року ми зареєстрували заклад та лікарів у електронній системі охорони здоров'я, усі лікарі отримали ЕЦП. Тож уже з початку 2018 року ми змогли розпочати процес підписання декларацій», - розповідає головний лікар КНП Новоукраїнської районної ради ЦПМСД Валентина Фортинська.

Мезаклади тісно співпрацюють зі ЗМІ, відкриті до спілкування з громадянами і дбають про інформування лікарів.

«Для успішної реалізації реформи дуже важливо активно співпрацювати з місцевою владою. Головні лікарі мають працювати на випередження, завчасно планувати бюджет і тримати руку на пульсі подій, щоби вчасно реагувати на зміни», - радить Валентина Фортинська.

 

Торецьк: «Найважливіше – підвищувати мотивацію лікарів, щоби вони розуміли вигоду від роботи із системою»

Підписаних декларацій: 4 750

У Торецьку Донецької області всі лікарі отримали ЕЦП ще минулого року і одразу розпочали підписання декларацій з пацієнтами у пілотному режимі. Паралельно проводили комп'ютеризацію медзакладів та підключення до Інтернету - за кошти місцевого бюджету.

«Наразі ми комп'ютеризували заклади на 60% - цього достатньо, аби не було черг. Поступово підписуємо декларації з пацієнтами. Наприклад, зі мною підписали декларації 800 людей», - говорить головний лікар КЗ ЦПМСД м.Торецька Любов Лясевич.

Особливу увагу тут приділяють навчанню лікарів, зокрема, до тренінгів залучають місцевих технічних спеціалістів.

«Найважливіше – підвищувати мотивацію лікарів, щоби вони розуміли вигоду від роботи із системою, та інформування громадян. Без цього нічого не буде. У наших амбулаторіях громадяни можуть прочитати інформацію про лікарів чи отримати консультації, якщо у них виникають питання. Крім того, про реформу розказуємо у програмах місцевого телебачення і у статях у пресі», - розповідає Любов Лясевич.

Наразі процес автономізації ще не пройдений – засідання з цього питання заплановане на початок травня.

 

Чугуївський район: «Трапляються, звичайно, і труднощі, але ми налаштовані рішуче»

Підписаних декларацій: 3 400

Чугуївський районний ЦПМСД, що на Харківщині, розпочали підготовку входження у реформу у липні минулого року. Головний лікар одразу зареєструвалась у електронній системі охорони здоров'я і дала старт процесу автономізації.

«Ще з квітня минулого року ми проводили громадські слухання про реформу навіть у віддалених населених пунктах. Паралельно закупили планшети і провели Інтернет - за фінансової підтримки райради. Зараз вирішуємо питання з принтерами і шукаємо кошти на запровадження електронного документообігу», - розповідає головний лікар Тетяна Черевань.

Питання із навчанням лікарів вирішили таким чином, що програміст їздить на місця і пояснює, як працювати з системою і комп'ютером.

«Трапляються, звичайно, і труднощі, але ми налаштовані рішуче. Раджу усім не боятися і рухатися лише вперед, бо не буває питань, які неможливо було би вирішити», - переконана Тетяна Черевань.

 

Мукачівський район: «Процес реалізації реформи медичним закладом дуже важливий для керівництва регіону»

Підписаних декларацій: 3 200

У Мукачівському районі, що на Закарпатті, підготовку до реформи здійснювали виважено та поетапно. Так, наприклад, ЕЦП оформлювали поступово, відповідно до рівня залучення в систему: спочатку головний лікар, потім бухгалтер, кадри, а потім всі інші.

Проводили оперативні наради з медичною спільнотою, головами рад та адміністрацій. Організували інформування виконкомів, сільських та селищних рад. Активно співпрацювали з населенням та депутатами.

«Процес реалізації реформи медичним закладом дуже важливий для керівництва регіону. Селищні голови запрошували моїх заступників чи мене особисто до виступу та інформування населення регіону. 25 квітня буде заслуханий хід підписання декларацій у районі», - говорить головний лікар КУ ЦПМСД Мукачівського району Вікторія Лані.

Навчання персоналу відбувалось і в районі, і за допомогою представників від департаменту. При виникненні питань тут звертаються в департамент за консультаціями та інструкціями.

«Оскільки місцевість гірська, надзвичайно гостро стоїть питання з інтернетом – більшість того, що маємо по даному напряму, куплено за власний кошт лікарів чи за кошти селищних рад. Технікою для реєстрації пацієнтів частково забезпечені, оскільки ще в 2008 році централізовано отримали ноутбуки і програмне забезпечення, але вкрай необхідно ще 52 комп’ютери і 20 принтерів. Все, що могли організувати своїми силами, зроблено, чекаємо на державну фінансову підтримку, яка дозволить працювати ефективніше на 100%», - говорить Вікторія Лані.

 

Головний лікар радить іншим закладам не зволікати.

«Реформа однозначно потрібна, лікар має отримувати гідну заробітну платню по факту своєї роботи. Я за це двома руками. У центрі цього біля хворого стоїть лікар. Є лікар – є реформа», - говорить головний лікар.

 

Кривий Ріг: «Якщо уважно і до останнього рядка читати все, що прописав МОЗ, та слідувати інструкціям все виходить з першого разу»

Підписаних декларацій: 2 800

Рішення про входження в реформу у Кривому Розі прийняли у середині 2017 року – на нараді, яку зібрало керівництво медичного закладу.

«Централізовано зібрали всю необхідну інформацію і отримали ЕЦП. Цей процес зайняв 3-4 місяці. Наступним кроком став вибір МІС. Спробували два варіанти та зупинились на тому, який краще представлений в регіоні. Вели постійну та активну співпрацю з МІС і надзвичайно вдячні за їх підтримку, навчання та пояснення. Місто було одним із пілотних регіонів реформи первинки, тому медичний заклад мав комп’ютери, хоч і застарілі. Після тренування для майбутньої роботи докупили ще 12 комп’ютерів та принтери для друку декларацій. Провели Інтернет, на разі є і 3G, і кабельний», - розповідає заступник головного лікаря КУ ЦПМСД №4 Криворізької міської ради Олександр Задорожний.

Для навчання персоналу, який безпосередньо буде працювати в електронній системі, організували окремі регулярні наради та тренінги лікарям, медсестрам і адміністраторам. Розділили це на окремі блоки: для окремих груп відповідно до їх майбутніх ролей в системі.

«З березня ми почали вводити пробні декларації, що на початку в середньому займало годину. Після навчання та практики цей показник зменшився до 10 хвилин. За два тижні до кампанії з вибору лікаря перевірили на готовність всі структурні підрозділи ЦПМСД. Щоби не виникало невирішених проблем, потрібно робити все завчасно. Важливими речами є підготовка персоналу та робота з МІС. Якщо уважно і до останнього рядка читати все, що прописав МОЗ, та слідувати інструкціям, все виходить з першого разу. Потрібно йти в ногу з часом і пам’ятати, що робота наша – для людей», - говорить Олександр Задорожний.

Заступник головного лікаря наголошує, що дуже важливо пояснювати громадянам міста, що відбувається і які зміни їх очікують. Для цього використовують сайт та сторінку медичного закладу в Фейсбук. Крім того, пояснюють основи змін в медичній сфері та алгоритм необхідних дій від громадян у навчальних.

ЦПМСД уже автономізований, тепер готується до підписання договору з НСЗУ.

 

Дніпровський район Києва: «Найважче було переконати медиків, що ми все робимо правильно»

Підписаних декларацій: 2 400

Автономізація, оснащення необхідною технікою, вміння працювати з комп'ютером – ці аспекти КНП ЦПМСД №1 Дніпровського району м. Києва опрацювали завчасно.

«З 2015 року персонал нашого медичного закладу особливо активно почав вчитись працювати з комп’ютером, що було доволі великим викликом, оскільки маємо приблизно 50 лікарів та 100 медсестер, середній вік яких 50-55 років, тому мало хто вмів користуватись комп’ютером. Зі збільшенням ефективності та зменшенням паперової роботи поступово всі працівники зрозуміли позитивний ефект комп’ютерізації. На даний момент в нас функціонує кол-центр, записатись до лікаря можна також через реєстратуру», - розповідає головний лікар Елеонора Коляда.

Для навчання персоналу у ЦПМСД організували міні-групи, і два спеціалісти-оператори вчили персонал роботі з комп’ютером та деякими програмами.

«ЕЦП кожен лікар робив самостійно, і спротиву персоналу абсолютно ніякого не було. Найважче було переконати медиків, що ми все робимо правильно, що зміни потрібні і йдуть в правильному напрямку. Розвиватись потрібно і персоналу, і особливо керівнику, який веде за собою підлеглих. Надіємося, що в майбутньому процес роботи в медичних закладах буде без паперової рутини, буде створена електронна карта пацієнта та система довірчих відносин, де лікар – це частина родини», - говорить Елеонора Коляда.

 

Сторожинецький район: «Головні аспекти – співпраця з місцевою владою, навчання лікарів та інформування громадян»

Підписаних декларацій: 2 300

У Сторожинецькому районі, що у Чернівецькій області, готуватись до входження у реформу почали уже у цьому році: зареєструвалися в системі «Електронне здоров'я» і  почали підписувати декларації.

«Закуповувати комп'ютерну техніку за кошти, які виділила райадміністрація. Навесні провели Інтернет в усі амбулаторії. У березні на сесії райради затвердили рішення про реорганізацію – зараз проходимо цей процес», - розповідає головний лікар Сторожинецького районного ЦПМСД Олег Триколіч.

Навчання лікарів тут проводять на медичних радах і днях лікарів. Також на засіданнях кожної сільської ради присутні сімейні лікарі, завдання яких - розповідати про реформу людям.

Головний лікар радить співпрацювати з місцевою владою, проводити навчання лікарів та інформувати громадян.