Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107»

21 червня 2018
3074

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
 до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107»

 

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107».

 

Метою даного проекту постанови є відтермінування вступу в силу дії постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» – до 1 січня 2020 р.

 

Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб щодо проекту постанови надсилаються протягом місяця за адресою:

 

Міністерство охорони здоров'я України 01601, м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7, e-mail: [email protected]

 


 

ПРОЕКТ

 

Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

 

1. У пункті 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (Офіційний вісник України, 2018 р., № 26, ст. 933) слова і цифри  «1 липня  2018 року» замінити словами «1 січня 2020 року».

 

2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

 

Прем'єр-міністр України

В. ГРОЙСМАН

 


 

Пояснювальна записка
до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2016 року № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів» (далі – постанова КМУ № 863) у квітні 2017 року запроваджено відшкодування вартості (реімбурсацію) лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, – Урядову програму «Доступні ліки».

До Переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів (для реімбурсації), затвердженого постановою КМУ № 863, відібрані 17 міжнародних непатентованих назв (діючих речовин, далі – МНН) лікарських засобів, що відповідно до інструкції про їх медичне застосування  використовуються для лікування серцево-судинних захворювань, 3 МНН – для лікування  цукрового діабету II типу,  3 МНН – для лікування  бронхіальної астми, які включено до оновленої редакції Національного переліку основних лікарських засобів.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» з 1 липня 2018 року передбачено розширення програми реімбурсації «Доступні ліки», до якої зараз включено лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми, шляхом включення до неї лікарських засобів, що використовуються під час трансплантації у доопераційний та післяопераційний періоди.

З огляду на недостатність у 2018 бюджетному році бюджетних коштів на покриття витрат на реімбурсації нових включених до програми лікарських засобів, існує необхідність відтермінування вступу в силу постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1107 – до 1 січня 2020 р.

Окрім того, відповідні зміни будуть також корелюватись із статтею 9 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Нагадуємо, пунктом 5 прикінцевих та перехідних положень вищевказаного Закону встановлено, що до 31 грудня 2019 року реімбурсація здійснюється для визначеного Кабінетом Міністрів України переліку медичних станів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. З 1 січня 2020 року запроваджується реімбурсація вартості лікарських засобів, передбачених програмою медичних гарантій.

Відповідно до частини сьомої статті 9 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» порядок реімбурсації лікарських засобів за програмою медичних гарантій на відповідний рік (тобто починаючи з 2020 року), типова форма договору про реімбурсацію, порядок його укладення, зміни та припинення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою даного Проекту постанови є відтермінування вступу в силу постанови КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1107 – до 1 січня 2020 р.

 

3. Правові аспекти

Правовідносини в даній сфері відносин регулюються наступними нормативно-правовими актами: Конституцією України; Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»; Законом України «Про лікарські засоби»; постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»; постановою Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів»; постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»; постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби»; постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»;  постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 240 «Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби» та наказами Міністерства охорони здоров’я України.

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог постанови не потребує додаткових матеріальних  витрат з Державного бюджету України.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови потребує погодження з Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством юстиції України.

 

6. Регіональний аспект

Проект постанови не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

 

61. Запобігання дискримінації

У Проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект постанови не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.

 

7. Запобігання корупції

Проект постанови не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

 

8. Громадське обговорення

Проект постанови потребує проведення консультацій з громадськістю.  Проект постанови оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я України.

 

81. Розгляд Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

 

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

 

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови не є регуляторним актом.

 

11. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту постанови дозволить відтермінувати до 1 січня 2020 р. включення до програми реімбурсації «Доступні ліки» лікарських засобів, що використовуються під час трансплантації у доопераційний та післяопераційний періоди.

 

В.о. Міністра
охорони здоров’я України
Уляна СУПРУН