Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400»

21 грудня 2019
1467

Повідомлення про оприлюднення

 

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400»

 

Пояснювальна записка

 


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

 

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400».

 

Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання пункту доручення Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2019 року № 44969/0/1-19 щодо подовження строку дії Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 № 400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 1 липня 2010 року за № 452/17747 (зі змінами), зокрема перехідного періоду з метою забезпечення безперервного водопостачання населення та проведення модернізації підприємств питного водопостачання, з метою поліпшення якості питної води..

 

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров'я МОЗ України протягом п’яти днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

 

Контактні особи:

Скапа Тетяна Володимирівна, тел. 253-01-00, e-mail: [email protected]

 


 

ПРОЄКТ

 

Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400

 

Відповідно до статті 28 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», підпункту 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Унести зміну до пункту 5 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 № 400 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 липня 2010 року за № 452/17747 (зі змінами), замінивши цифри та слова «1 січня 2020 року» цифрами та словами «1 січня 2022 року».

 

2. Унести зміну до виноски 1 таблиці 1 додатка 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 1 липня 2010 року за № 452/17747 (зі змінами), замінивши цифри та слова «1 січня 2020 року» цифрами та словами «1 січня 2022 року».

 

3. Директорату громадського здоров’я (Скіпальський А.П.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Міністр З. СКАЛЕЦЬКА

 


 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400»

 

1. Резюме

Виконання доручення Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2019 року № 44969/0/1-19 щодо подовження строку дії Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 № 400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 1 липня 2010 року за № 452/17747 (зі змінами), зокрема перехідного періоду з метою забезпечення безперервного водопостачання населення та проведення модернізації підприємств питного водопостачання, з метою поліпшення якості питної води.

 

2. Проблема, яка потребує розвязання

Проблема якості питної води для України була і продовжує залишатися вкрай актуальною і надзвичайно гострою. До цієї проблеми сьогодні привернута увага у всьому світі і не тільки тому, що вода є незамінним продуктом для життя людини, але ще й тому, що вживання неякісної питної води може призвести до виникнення інфекційної та неінфекційної захворюваності з тяжкими і навіть летальними наслідками.

 

Відповідно до численних звернень асоціації «Укрводоканалекологія», наразі, підприємства питного водопостачання країни не мають можливості забезпечити доведення питної води до показників якості, що регулюються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 № 400, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 1 липня 2010 року за № 452/17747 (зі змінами) та вступають в дію з 1 січня 2020 року (перманганатна окиснюваність, залізо, амоній, марганець тощо).

 

З метою вирішення проблем покращення якості питної води у 2011 році було прийнято Закон України «Про Загальнодержавну цільову програму «Питна вода України» на 2011-2020 роки», яким передбачено фінансування завдань і заходів направлених на підвищення якості питної води.

 

Відповідно до звіту Рахункової палати за 2016 рік відомо, що обсягу фінансування на реалізацію Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки виділялось недостатньо.

 

З огляду на зазначене, модернізація підприємств питного водопостачання країни була проведена на недостатньому рівні. Відповідно, підприємства питного водопостачання не можуть забезпечити доведення питної води до вимог нормативів, що вступають в дію з 01 січня 2020 року.

 

Відсутність врегулювання питання на даний момент, може призвести до того, що підприємства питного водопостачання країни, розпочнуть постачати воду, яка не може вважатись питною, оскільки не відповідає вимогам Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Це призведе до того, що такі водоканали втратять мотивацію у проведенні очищення води навіть до норм, які діяли до 1 січня 2020 року. А це сприятиме в обмеженні доступу населення до якісної та безпечної питної води та сприятиме виникненню неблагополучної епідемічної ситуації.

 

Прийняття проєкту наказу сприятиме можливості постачання питної води населенню України та надасть підприємствам питного водопостачання час на проведення їх модернізації шляхом проведення реконструкції, технічного та технологічного переоснащення.

 

3. Суть проєкту акта

Проєктом наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400» передбачено відтермінувати строк вступу в дію нових нормативних значень для окремих показників якості питної води.

 

4. Вплив на бюджет

Прийняття та реалізація проєкту наказу не потребує додаткових фінансових та інших витрат з державного та місцевих бюджетів.

 

5. Позиція заінтересованих сторін

Проєкт наказу потребує консультацій із заінтересованими сторонами.

 

Реалізація акта матиме позитивний вплив на інтереси громадян та суб’єктів господарювання, що здійснюють постачання питної води населенню.

 

Прогноз впливу реалізації проєкту наказу на ключові інтереси заінтересованих сторін надається у додатку до цієї пояснювальної записки.

 

Проєкт наказу не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

 

Проєкт наказу не стосується соціально-трудової сфери.

 

Проєкт наказу потребує погодження з Національною академією медичних наук України.

 

6. Прогноз впливу

За предметом правового регулювання реалізація проєкту акта не матиме впливу на:

 

розвиток регіонів;

 

ринок праці;

 

екологію та навколишнє природне середовище.

 

ринкове середовище.

 

Проєкт наказу впливає на забезпечення інтересів і прав громадян та суб’єктів господарювання, а також на громадське здоров’я за рахунок надання можливості постачання питної води.

 

7. Позиція заінтересованих органів

Проєкт наказу потребує погодження з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Міністерство розвитку громад та територій України, Державною регуляторною службою України та потребує проведення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

8. Ризики та обмеження

У проєкті наказу відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та положення, що мають ознаки дискримінації.

 

Проєкт наказу не містить норм, що зачіпають права і свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

У проєкті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

9. Підстава розроблення проєкту акта

Проєкт наказу розроблено на виконання пункту 6 доручення Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2019 року № 44969/0/1-19 щодо подовження строку дії Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

 

Міністр охорони здоров’я України Зоряна СКАЛЕЦЬКА