Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення (архів)

Категорії

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування»

25 листопада 2019
5067

Повідомлення про оприлюднення

 

Проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування»

 

Пояснювальна записка

 

Прогноз впливу

 

Аналіз регуляторного впливу

 


ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення
проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування»

 

Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування» (далі – проєкт наказу).

 

Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою врегулювання порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування, в тому числі із використанням електронної системи охорони здоров’я.

 

Проєкт наказу, прогноз впливу реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін, аналіз регуляторного впливу та пояснювальна записка оприлюднені шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров'я України у мережі Інтернет (www.moz.gov.ua).

 

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, телефон: (044) 254-04-11, (e-mail: [email protected]).

 


 

ПРОЕКТ

 

Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування до закладу охорони здоров’я

 

Відповідно до статті 33 Основ законодавства України про охорону здоров’я, підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, з метою забезпечення рівного, універсального та справедливого доступу пацієнтів до медичної допомоги,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити Порядок направлення пацієнтів на медичне обслуговування до закладу охорони здоров’я, що додається.

 

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2011 року № 646 «Про затвердження нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо реалізації Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 грудня 2011 р. за № 1414/20152.

 

3. Установити, що за умови наявності відповідної технічної можливості в електронній системі охорони здоров’я, але не пізніше 01 січня 2021 року, внесення записів про направлення до системи є обов’язковим:

 

1) через один місяць після набрання чинності цим наказом – для всіх надавачів медичних послуг, які уклали з Національною службою здоров’я України договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на надання медичних послуг, пов’язаних з первинною медичною допомогою;

 

2) з 01 квітня 2020 року – для всіх надавачів медичних послуг, які уклали договори з Національною службою здоров’я України;

 

3) з 01 січня 2021 року – для всіх закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та зобов’язані надавати пацієнтам медичну допомогу безоплатно відповідно до закону або договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров'я України.

 

4. Установити, що технічна можливість в системі, передбачена пунктом 3 цього наказу, виникає з дати оприлюднення в установленому порядку на вебсайті системи інформації про підключені до центральної бази даних електронні медичні інформаційні системи та відповідне розширення їх функціональних можливостей в системі, які передбачені технічними вимогами, затвердженими Національною службою здоров’я України.

 

5. Директорату медичних послуг забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Перший заступник Міністра А. СЕМИВОЛОС

 


 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України
«Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування»

 

1. Резюме

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування» (далі – проект наказу) розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою врегулювання порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування, в тому числі із використанням електронної системи охорони здоров’я.

 

2. Проблема, яка потребує розвязання

Відповідно до частини третьої статті 33 Основ законодавства України про охорону здоров’я порядок направлення пацієнтів для отримання медичних послуг встановлюється МОЗ.

 

Чинний Порядок організації медичного обслуговування та направлення пацієнтів до закладів охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, був затверджений наказом МОЗ від 5 жовтня 2011 року № 646 на виконання Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», що вже втратив чинність.

 

На сьогодні механізм направлення на медичне обслуговування, встановлений вищезазначеним Порядком, є застарілим та неефективним. Порядок направлення пацієнтів для отримання медичних послуг потребує суттєвого удосконалення у зв’язку із впровадженням електронної системи охорони здоров’я.

 

Відповідно до Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 67-р, одним із головних завдань цифрової медицини є перехід медичного документообігу в електронний формат.

 

Запровадження нового порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування забезпечуватиме кращу взаємодію медичних працівників, а також медичних працівників та пацієнта, сприятиме зменшенню паперової роботи завдяки можливостей застосування електронної системи охорони здоров’я.

 

Цей проект наказу розроблено для затвердження порядку направлення пацієнтів на медичне обслуговування.

 

3. Суть проекту акта

Проектом наказу пропонується затвердити порядок направлення пацієнтів на медичне обслуговування. Цей порядок регулюватиме механізм взаємодії пацієнта, лікаря, який направляє пацієнтів, та медичних працівників, які здійснюють медичне обслуговування за направленням.

 

Порядок направлення буде обов’язковим для всіх медичних працівників закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

 

Дія Порядку направлення не буде поширюватися на направлення в системі екстреної медичної допомоги, обов’язковий медичний огляд працівників та направлення, які здійснюються не медичними працівниками.

 

Проектом наказу пропонується врегулювати порядок направлення пацієнтів на медичне обслуговування, зокрема підстави для направлення на отримання послуг в амбулаторних та стаціонарних умовах, особливості замовлення лабораторних та інструментальних досліджень. Проектом наказу визначаються особливості здійснення направлення пацієнта на отримання медичних послуг та організації медичного обслуговування за направленням, а також специфіка замовлення досліджень.

 

Проектом наказу конкретизуються випадки, коли для отримання медичних послуг направлення не вимагається, зокрема для отримання послуг в педіатра, акушера-гінеколога, нарколога, психіатра, стоматолога, отримання допомоги хронічним хворим, анонімного тестування на ВІЛ.

 

Направлення пацієнтів здійснюватиметься із врахуванням порядків надання відповідних видів медичної допомоги, галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та інших вимог законодавства.

 

Проектом наказу визначаються виключні переліки підстав для відкликання направлення та ненадання медичних послуг за направленням, зокрема відмова пацієнта від медичного втручання чи встановлення лікарем під час огляду пацієнта наявності медичних протипоказань до надання послуги за направленням.

 

4. Вплив на бюджет

Реалізація проекту наказу не матиме впливу на надходження та витрати місцевого та/або державного бюджету.

 

5. Позиція заінтересованих осіб

Проект наказу стосується прав суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики та пацієнтів.

 

6. Прогноз впливу

Проект наказу є регуляторним актом. Аналіз регуляторного впливу додається.

 

За предметом правового регулювання проект наказу не матиме прямого впливу на розвиток регіонів, ринок праці, інші сфери суспільних відносин.

 

Проект наказу не справлятиме негативного впливу на суспільні відносини.

 

Прийняття наказу та його реалізація слугуватиме однією з передумов для зміцнення та збереження громадського здоров’я. Своєчасний доступ медичних працівників до уніфікованої інформації про пацієнта, що зберігається в системі, сприятиме підвищенню якості медичного обслуговування населення.

 

Проект наказу матиме позитивний влив на екологію та навколишнє природне середовище. Зокрема, відбудеться зменшення обсягу використання природних ресурсів внаслідок переходу до зберігання та ведення інформації в електронній формі без необхідності використовувати безлічі паперу та фарби.

 

7. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу потребує погодження з Міністерством фінансів України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною регуляторною службою України, Державним агентством з питань електронного урядування України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Національною службою здоров’я України та державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

8. Ризики та обмеження

Проект наказу не містить положень, які мають ознаки дискримінації. Громадська антидискримінаційна експертиза не проводилась.

 

У проекті наказу відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

Проект наказу не має правил і процедур, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією. Громадська антикорупційна експертиза не проводилась.

 

9. Підстава розроблення проекту акта

Проект наказу розроблено на підставі статті 33 Основ законодавства України про охорону здоров’я, підпункту восьмого пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267.

 

Перший заступник Міністра А. СЕМИВОЛОС

 


 

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ
реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

 

1. Суть проекту наказу. Прийняття проекту акта дозволить врегулювати порядок направлення пацієнтів на медичне обслуговування за однаковими правилами на всій території України та скоротити паперовий обіг записів про направлення завдяки створенню електронних записів в електронній системі охорони здоров’я.

 

2. Вплив на ключові інтереси усіх заінтересованих сторін

 

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників

Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

Короткостроковий вплив

Середньостроковий вплив

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики

Зменшення часових та матеріальних витрат медичних працівників на ведення записів про направлення завдяки внесення записів про направлення з уніфікованим змістом в електронну систему охорони здоров’я

Направлення пацієнтів на медичне обслуговування за єдиними правилами для всієї території України

-

+

В короткостроковій перспективі очікується негативний вплив через необхідність навчання медичних правників новим правилам. У середньостроковій перспективі очікується позитивний вплив через уніфікацію та спрощення порядку направлення пацієнтів, встановлення чітких правил взаємодії медичних працівників щодо надання послуг по направленню, можливість робити електронні записи про направлення.

Пацієнти

Вільний вибір надавача медичних послуг та лікаря за направленням

+

+

В короткостроковій та середньостроковій перспективах очікується позитивний вплив через скасування інституту «приписування» пацієнтів до лікарень за місцем проживання та надання можливості самостійного вибору надавача медичних послуг і лікаря за направленням.