Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Зміни до класифікатора професій: МОЗ повертає попередні назви робіт

1 грудня 2017
4270

Наразі очікується опублікування відповідного наказу Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Перехід на нові професії розпочнеться з 2018 року. Стаж, надбавки та доплати, які були напрацьовані за період роботи у сфері охорони здоров’я, будуть збережені. А щоб перехід на нові професії був поступовим та плавним, наразі МОЗ повертає попередні назви робіт – "фельдшер з медицини невідкладних станів”,  “лікар-терапевт”, “сестра медична з лікувальної фізкультури”, “сестра медична з масажу”, “інструктор з трудової терапії” та “інструктор з трудової адаптації”.

Для поступового переходу на нові професії, МОЗ повертає попередні назви робіт. Актуальними залишаються професійні назви робіт "фельдшер з медицини невідкладних станів”,  “лікар-терапевт”, “сестра медична з лікувальної фізкультури”, “сестра медична з масажу”, “інструктор з трудової терапії” та “інструктор з трудової адаптації”. При цьому будуть створені ініціативи для існуючих працівників переходити в нові професії.

Наступним кроком Міністерство охорони здоров’я України разом із фахівцями приведе у відповідність пов’язані із цими змінами нормативні-правові акти. При цьому за працівниками буде збережено стаж, надбавки та доплати, які були напрацьовані за період роботи у сфері охорони здоров’я.

Нагадаємо, що зміни назв посад будуть вноситись відповідно до міжнародної класифікації та нормативів Європейського Союзу. Так, у 2017 році до державного класифікатора професій були введені нові професійні назви робіт: “лікар внутрішньої медицини”, “асистент ерготерапевта”, “асистент фізичного терапевта”, “парамедик”,  “екстрений медичний технік”,  “інструктор з надання догоспітальної допомоги”, “інструктор з надання першої допомоги”.

Фельдшери з медицини невідкладних станів зможуть перекваліфікуватись на парамедиків. Також буде змінено назву роботи “лікар-терапевт” на “лікар внутрішньої медицини”, “сестра медична з лікувальної фізкультури”, “сестра медична з масажу” на “асистент фізичного терапевта”. Назву “інструктор з трудової терапії” та “інструктор з трудової адаптації” буде змінено на “асистент ерготерапевта”.

Нововведення не призведуть до скорочення медичних працівників, а лише приведуть у відповідність до європейських стандартів назви посад та програми підготовки.