Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Жодна людина не може піддаватися катуванню або нелюдському ставленню, що принижує її гідність

2 березня 2017
2793

Психіатричні лікарні в Україні є місцями несвободи, де все частіше порушують статтю 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і де перебувають люди, які зазвичай не можуть самостійно звернутися за захистом своїх прав.

Продуктивна взаємодія між лікарем та пацієнтом можлива лише у разі впевненості пацієнтів та їхніх родичів у безпечному та якісному рівні надання психіатричної допомоги.

В Україні ж залишилась система недовіри суспільства до психіатричної служби, у якій пацієнти страждають від стигматизації. Зазвичай психіатричні лікарні асоціюються з жорстоким поводженням з пацієнтами, чому сприяє певна закритість психіатричної служби.

З глибоким занепокоєнням ми спостерігаємо за ситуацією навколо Обласної спеціалізованої психіатричної лікарні № 2 Сумської області. Впевнені, що досудове розслідування цих трагічних подій, здійснюватимуть відповідно до засад кримінального провадження.

Ми розуміємо, що реформування психіатричної служби є одним з наших пріоритетних завдань. У 2013 році Європейське регіональне бюро ВООЗ прийняло Європейський план дій з охорони психічного здоров’я. Сучасний стан української психіатричної служби потребує невідкладного вирішення задач, сформульованих у цьому плані дій.

Ми вже розпочали розробку концепції розвитку системи охорони здоров’я в Україні, у якій передбачили, що послуги з охорони психічного здоров’я повинні бути організовані таким чином, щоб забезпечувати пацієнтам повноцінне життя в суспільстві.