Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Житомирщина та Хмельниччина взяли участь у обговоренні медреформи

27 жовтня 2017
2524

Цього тижня у Житомирі та Хмельницькому відбулися обговорення медичної реформи. Представники професійних медичних спільнот, місцевого самоврядування, об'єднаних територіальних громад та пацієнтських організацій долучились до напрацювання  нової державної політики у системі охорони здоров'я.

У цих областях пройшли публічні консультації з головним експертом медичної групи Реанімаційного пакету реформ Олександром Ябчанкою та начальницею відділу спеціалізованої допомоги МОЗ Наталею Острополець у рамках туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін». Практикуючі лікарі й керівники лікувальних закладів поділилися своїми зауваженнями щодо впровадження медичної реформи.

«Ми разом з Міністерством фіксуємо всі зауваження сторін, формуємо це в блоки запитань, відповідей і побажань і передаємо все це в Міністерство охорони здоров’я. Всі ці зауваження будуть розглянуті, таким чином професійна спільнота має можливість брати безпосередню участь у розробці реформі. Ми проводили такі зустрічі під час підготовки до голосування, а тепер так само радимося щодо ефективного впровадження реформи», - сказав Олександр Ябчанка, головний експерт медичної групи Реанімаційного пакету реформ.

Так, представник Хмельницького департаменту охорони здоров’я зауважив, що є проблема в тому, що кожна територіальна громада прагне створювати власні Центри первинної медичної допомоги, що є не раціонально. Також лікарі висловили побажання отримати чітку стратегію, яка має йти від міністерства. 

Таку стратегію на найближчі роки  визначить ухвалений на минулому тижні законопроект 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Також очікуємо ухвалення законопроектів № 6604, який передбачає зміни у Бюджетному кодексі, що дозволять запрацювати новій системі фінансування медицини. та № 7117, що підвищує доступ до якісної медицини на селі.