Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Завдяки новому обладнанню лікарі Полтавщини діагностували понад 6,5 тисяч випадків артеріальної гіпертензії

3 травня 2019
2912

У 2018 році кількість досліджень за допомогою добових моніторів артеріального тиску у медичних закладах Полтавської області зросла у 4,5 рази (порівняно з попереднім роком) і склала 39 074. Завдяки цьому у 6561 людей було вперше виявлено ознаки артеріальної гіпертензії, з них 70,4% пацієнтів у віковій групі 40-60 років. Раннє виявлення проблем зі здоров’ям - це шанс вчасно розпочати лікування і уникнути незворотних наслідків серцево-судинних хвороб.

Саме на раннє виявлення серцево-судинних недуг направлений спільний проект Світового банку та МОЗ «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що реалізується у Полтавській області. За кошти проекту для центрів первинної допомоги, районних, міських та обласних лікарень області придбали:

  • 443 апарати добового моніторування артеріального тиску, на яких вже зроблено 39074 досліджень;
  • 46 систем  холтерівського  моніторування ЕКГ, на яких зроблено 8285 досліджень;
  • 38 велоергометрів, на яких зроблено 759 досліджень.

У Полтавській області кількість обстежень пацієнтів за допомогою систем холтерівського моніторування у 2018 році зросла у 1,5 рази (у порівнянні з 2017 роком). Лікарі обстежили 8 285 людей і серед них виявили 1 138 пацієнтів з ішемічними змінами ST-T, що з часом може призвести до гострого інфаркту міокарда, та 3 049 пацієнтів з порушеннями серцевого ритму. Збої в ритмі вкрай негативно впливають на стан серця і можуть стати причиною серйозних серцевих хвороб і навіть призвести до летальних наслідків.

Крім того, на даній апаратурі вперше для Полтавської області було запроваджено аналіз серцевого ритму для пацієнтів з імплантованим штучним водієм ритму. Загалом було обстежено 155 пацієнтів. Також завдяки холтерівському моніторуванню у 455 пацієнтів вікової групи 40-60 років було виявлено клінічно недіагностовану фібриляцію передсердь, яка потребує особливого лікування у кардіолога та є одним з найвагоміших чинників ішемічного інсульту. У 370 осіб виявлено синдром слабкості синусового вузла, внаслідок чого пацієнтів перевели на диспансерний облік до кардіологів.

Хвороби системи кровообігу залишаються однією з найпоширеніших причин смертності українців.

Читайте також