Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Затвердили положення про госпітальний округ

1 березня 2017
5083

Міністерство охорони здоров’я затвердило Примірне положення про госпітальний округ, яке визначає організаційні засади діяльності госпітальних округів, а також права і обов’язки органів влади, що здійснюють співробітництво у межах госпітального округу.

 

Як нагадав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, госпітальний округ не є окремим організаційно-правовим рівнем організації виконавчої влади, окремою юридичною особою чи суб’єктом господарювання і створюється на основі критеріїв, встановлених Порядком створення госпітальних округів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. № 932.

 

Учасниками госпітального округу є міські (міст обласного значення), районні ради та ради об’єднаних територіальних громад, що здійснюють співробітництво у сфері охорони здоров’я.

 

Для визначення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій щодо реалізації на рівні госпітального округу державної політики у сфері охорони здоров’я, а також щодо організації та функціонування медичної допомоги в госпітальному окрузі створюється Госпітальна рада. Вона є дорадчим органом, створеним учасниками госпітального округу.

 

До повноважень Госпітальної ради належать вироблення пропозицій, які в подальшому будуть затверджуватись учасниками госпітального округу. Зокрема, йдеться про затвердження:

 

– багаторічного плану розвитку госпітального округу; 

– реорганізації і перепрофілювання закладів, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу в межах госпітального округу;

– визначення перспективних закладів охорони здоров’я;

– призначення та звільнення керівників закладів охорони здоров’я комунальної власності, що знаходяться в межах госпітального округу та ін;

– трансфертів між бюджетами учасників госпітального округу для фінансування програм вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

 

Госпітальна рада розробляє план розвитку госпітального округу на 5 років, який містить щорічні проміжні показники досягнення кінцевих показників результативності і затверджується рішенням місцевих рад – учасників госпітального округу.

 

План розвитку описує цілі та завдання, принципи та етапи реорганізації мережі закладів охорони здоров’я госпітального округу з метою приведення їх функціональних потужностей (кадрового потенціалу, технічного оснащення) до рівня визначених вимог. 

 

План розвитку госпітального округу, згідно з наказом, повинен містити такі пункти:

 

– коротку описову частину стратегічного розвитку госпітального округу (мета, аналіз поточної ситуації, стратегічні цілі, завдання, шляхи реалізації завдань та досягнення стратегічних цілей, очікувані результати);

– опис маршрутів пацієнтів в межах госпітального округу (наводиться у вигляді окремого додатка);

– оптимальний розподіл функцій щодо надання медичної допомоги між учасниками госпітального округу та визначення видів та обсягу медичної допомоги, що має надаватись закладами охорони здоров’я на його території, відповідно до маршрутів пацієнтів в процесі отримання послуг первинної та вторинної медичної допомоги (наводиться у вигляді окремого додатка);

– перелік перспективних закладів охорони здоров’я округу; 

– плани розвитку перспективних закладів охорони здоров’я з оцінкою можливих ризиків і оцінкою відповідних інвестиційних потреб (наводяться в розрізі кожного закладу охорони здоров’я у вигляді окремого додатка) та інші пункти.

 

Джерелом фінансування розробленого госпітальним округом багаторічного плану розвитку можуть бути: державний бюджет, місцеві бюджети територіальних громад, недержавні інвестиції, спонсорські та благодійні внески, кошти міжнародної допомоги та інші джерела, не заборонені законодавством України.

 

Ознайомитись з повним текстом наказу: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20170220_165.html