Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Захворюваність на кір в Україні надалі зростає. У регіонах достатньо вакцин, щоби зупинити поширення інфекції

11 грудня 2018
4860

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 49 тиждень на кір захворіли 2 611 людей — 847 дорослих і 1 764 дитини (на 9,5% більше ніж минулого тижня).  Щеплення – єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності. У кожній області України достатньо якісних і ефективних вакцин: минулого тижня ще понад 390 тисяч доз відправлено в регіони України, передусім - в західні області, де реєструється найбільше випадків захворювання на кір.

З початку 2018 року в Україні на кір захворіли 46 937 людей (17 418 дорослих та 29 519 дітей). Найбільше хворіють на кір якраз у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший. У загальних цифрах найвищі показники у Львівській (загалом 10 232 людини: 2 871 дорослий і 7 361 дитина), Івано-Франківській (4 828 людей: 1 293 дорослих і 3 535 дітей), Закарпатській (4 289 людей: 882 дорослих та 3 407 дітей), Тернопільській (3 060 людей: 1 026 дорослих і 2 034 дитини) областях, Києві (2 780 людей: 1 667 дорослих і 1 113 дітей), Чернівецькій (2 759 людей: 885 дорослих і 1 873 дитини) області. З початку року від ускладнень кору померли 15 людей (4 дорослих і 11 дітей).

Найчастіше хворіють діти 5–9 років, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не сформувався імунітет до хвороби. Станом на 1 листопада кількість дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК становить 76,1%, дві дози КПК - 77,5%.  У рамках посиленої імунізації частка дітей, які отримали пропущену першу дозу КПК, становить 47% (найменше — у Чернівецькій, Одеській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А частка тих дітей, які надолужили дві дози, іще менша — 38,8% (найменше — у Чернігівській, Тернопільській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях). Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей, дотримуючись термінів Календаря щеплень, і якомога скоріше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику - військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців - усіх разом і кожного зокрема - залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

Станом на 6 грудня 2018 р. в Україні наявні 489 тисяч доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Крім того, минулого тижня ще 392 200 доз вакцин проти кору паротиту та краснухи виробництва США направлені в регіони України. Пріоритетною є поставка вакцин в західні області, де нині реєструється найбільше випадків захворювання на кір.

Наступна поставка вакцин проти кору, паротиту та краснухи запланована на кінець грудня 2018 року. Усі вакцини якісні, безпечні і ефективні, доставлені Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja  

Докладно, що робить МОЗ України для подолання кору і що може зробити кожен - за посиланням: https://bit.ly/2OFOSG3

Докладно про кір та вакцинацію проти кору - тут: https://bit.ly/2Dok6Qh

Кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Читайте також