Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

За понад пів року на зарплату медикам перераховано 54 мільярди гривень

14 липня 2022
3758

З початку року медичні заклади отримали з державного бюджету понад 74 мільярди гривень за Програмою медичних гарантій. З них 54 мільярди гривень – кошти на виплату заробітної плати медикам. 

За словами заступника міністра охорони здоровʼя Олексія Яременка, щомісяця на фонд оплати праці з держбюджету спрямовується близько 9 мільярдів гривень. Ці кошти, зокрема, покривають виплату базової заробітної плати медикам на рівні не менше ніж 20 000 гривень для лікаря та не менше ніж 13 500 для медичної сестри. 

«МОЗ спрямувало всі зусилля на те, аби наші медики, які сьогодні працюють у надважких умовах, мали гідну зарплату та отримували її вчасно. Для  цього ще на початку війни ми змінили підхід до фінансування медичних закладів, який передбачав, що лікарні щомісяця отримуватимуть 1/12 обсягу річного фінансування.  Вже у липні в  лікарнях, які працюють в тилу, ми перейшли на систему оплат за фактично надані медичні послуги. Це дозволить більш ефективно використовувати бюджетні кошти та підвищить фінансову спроможність закладів охорони здоров’я», – зазначив Олексій Яременко.

Національна служба здоров'я України, зі свого боку, кожного місяця вчасно перераховує лікарням кошти, необхідні для виплати зарплат медикам. 

Заступник міністра нагадав, що медики, які працюють на тимчасово окупованих територіях України, теж щомісяця забезпечуються заробітною платою. 

Нагадаємо, напередодні у результаті домовленостей з урядом Сполучених Штатів Америки, Україна отримала 1,7 мільярда доларів, які будуть спрямовані на підтримку наших медиків, а саме: на забезпечення їх гідною зарплатою.