Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

З початку повномасштабної війни медзаклади Херсонщини отримали 2,9 млрд грн – Олексій Яременко

15 листопада 2022
1201

Медичні заклади Херсонської області, які понад 9 місяців перебували в російській окупації, щомісяця отримували кошти від Національної служби здоров'я України. Більшість з яких була спрямована на виплату заробітної плати медикам. 

З початку року 72 лікарні Херсонщини отримали понад 2,9 мільярда гривень. Такі цифри озвучив заступник міністра охорони здоров'я Олексій Яременко. За його словами, Україна продовжує фінансувати кожен медичний заклад, що опинився в тимчасовій окупації або на лінії фронту й попри це продовжує свою роботу та з керівництвом якого встановлено належний зв'язок. 

«Для України це принципова позиція й іншої бути не може – ми продовжуємо виплачувати заробітну плату медикам, які працюють в окупації. Це люди, які  попри всі загрози, не покинули свої робочі місця. Вони залишилися працювати в надскладних умовах, аби й надалі рятувати життя українців. Тому зарплатні гарантії у 20 000 гривень для лікаря та 13 500 для медичної сестри безумовно діють і для медпрацівників в окупації. Тому що Україна своїх не залишає», – зазначив заступник міністра охорони здоров'я. 

Він також додав, що наразі в тимчасовій окупації або ж на лінії фронту працюють 590 лікарень, яким Нацслужба здоров'я України (далі – НСЗУ) з початку року перерахувала понад 25 мільярдів гривень. 

Медзаклади, які працюють на окупованих територіях або у зоні бойових дій, щомісяця отримують фіксовану суму – 1/12 від суми річних контрактів, укладених із НСЗУ. Такий механізм фінансування було ухвалено на початку повномасштабної війни, аби лікарні могли безперебійно працювати та забезпечувати працівників зарплатою. 

Водночас для медичних закладів, які перейшли під контроль окупаційної влади, або в яких керівник виявився колаборантом – фінансування тимчасово припиняється. Його поновлюють щойно регіон деокуповано або ж медзаклад отримує легітимне українське керівництво.  

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що попри окупацію медики Харківщини щомісяця були забезпечені заробітною платою.