Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ: Захворюваність на кір у Європі зросла в чотири рази у минулому році

21 лютого 2018
2984

ВООЗ повідомляє, що у 2017 році в Європі було зареєстровано 21315 випадків захворювання на кір, порівняно із 5273 випадками у 2016 році. Учетверо збільшилась і кількість смертей від кору – померло 35 людей.

В рейтингу країн, які найбільше постраждали від спалаху кору, Україна, де було ззареєстровано 4767 випадків захворювання на кір, посіла третє місце після Румунії та Італії.

У ВООЗ повідомляють, що ці три країни зіткнулися із однаковими проблемами: низьким рівнем планової вакцинації населення, а також перебоями із поставками вакцин.

Європейське регіональне бюро ВООЗ у Копенгагені повідомляє, що в минулому році серйозні спалахи захворювання – 100 або більше випадків – були зареєстровані у 15 із 53 країн регіону. Зокрема, у Сербії - 702 випадків, Таджикистані - 649 випадків, а також в Росії - 408 випадків.

«Кожний новий випадок захворювання на кір в Європі нагадує нам про те,  що невакциновані діти та дорослі, незалежно від місця проживання, ставлять під загрозу людей, які не мають можливості вакцинуватися з об’єктивних причин», - коментує Сюзанна Якаб, директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання, що передається від однієї людини до іншої переважно повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні, близькому контакті з хворим. ВООЗ підкреслює, що до груп найбільш високого ризику розвитку захворювання належать невакциновані діти та вагітні жінки.

В 2017 році спалахи кору були також зареєстровані у Греції (967 випадків), Німеччині (927), Франції (520), Бельгії (369), Великобританії (282), Болгарії (167), Іспанії (152), Чехії (146) та Швейцарії (105).

ВООЗ нагадує, що до заходів, які допоможуть знизити рівень спалаху кору, належать підвищення обізнаності населення про захворювання та вакцинація медичних працівників.

Джерело: RFE/RL, Radio Free Europe Documents and Publications