Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ пропонує план дій для прискорення ліквідації кору й краснухи у країнах Європейського регіону

23 лютого 2017
3650

Про можливості та необхідні кроки, що забезпечать елімінацію кору та краснухи в Україні у регіональному контексті, говорили учасники дводенної національної конференції «Елімінація кору й краснухи в Україні: виклики та шляхи вирішення».

ВООЗ у Європейському регіоні розробила план необхідних дій, які визначають заходи в 6 основних сферах: зміцнення системи імунізації, спостереження, забезпечення готовності до спалахів та реагування на них, зв'язок та інформаційно-просвітницька діяльність, мобілізація ресурсів і партнерських відносин, перевірка ліквідації кору та краснухи.

Українські фахівці погоджуються з необхідністю реалізації запропонованих заходів і готові до активних дій. Україна – одна з 14 країн Європейського регіону, де кір та краснуха залишаються поширеними.

Д-р Патрік О'Коннор, керівник групи з прискореного контролю за захворюваністю Європейського регіонального бюро ВООЗ зазначив, щоб досягти й підтримувати високий рівень охоплення вакцинацією, слід враховувати низку чинників. Зокрема не допускати фізичної відсутності вакцин не тільки в країні, але й у закладах, де проводять щеплення.

Важливо інформувати про дію, якість та користь вакцин. Слід запобігати втраті довіри до вакцин, вакцинації та органів охорони здоров'я, щоб не виникало відмов від вакцин.

«Сьогодні, завдяки закупівлям через міжнародні організації, у нас достатньо вакцин для профілактичних щеплень. Тож маємо надолужити згаяний час і захистити наших дітей від хвороб, яким можемо запобігти», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Європейська регіональна комісія перевірки стану ліквідації кору й краснухи у своїй щорічній доповіді зазначає, що 37 з 53 держав-членів у регіоні (70%) перервали ендемічний стан зараження кором у кінці 2015 року, і 35 з них (66%) також перервали ендемічний стан зараженням краснухою.

Регіональний комітет з контролю та ВООЗ продовжують надавати національним органам охорони здоров'я в усьому регіоні політичну, технічну та інформаційно-просвітницьку підтримку.

Під час конференції медичні працівники та епідеміологи з усіх регіонів довідалися про стан глобального та регіонального прогресу елімінації краснухи та кору, отримали можливість ознайомитися з останніми рекомендаціями ВООЗ з імунізації, спостереження й процесу перевірки.

Під час секцій розглянули ключові національні документи, в тому числі план з ліквідації кору/краснухи, оновлення порядку спостереження Міністерством охорони здоров'я за кором, краснухою і синдромом вродженої краснухи.